četvrtak, listopada 15, 2009

Zločin nad Hrvatima koji je prošao nekažnjeno

RAMA- Iako je od stravičnog masakra Armije BiH nad 41 Hrvatom u Uzdolu proteklo šesnaest godina, do današnjeg dana pravda nije zadovoljena, niti su krivci dobili ono što su zaslužili. Ispunjeni tugom zbog nepravde koju svakodnevno proživljavaju, preživjeli mještani ovog ramskog sela jučer su se sa suzama u očima prisjetili svojih najmilijih koji su život izgubili u bezumnom naletu pripadnika Armije BiH 14. rujna 1993. Vijenci i svijeće pred memorijalnim centrom jučer su još jednom položeni kao znak poštovanja prema nevinim žrtvama, ali i kao podsjećanje na događaj koji je uvelike obilježio sudbinu hrvatskog naroda u proteklom Domovinskom ratu.


Pitanje bez odgovora

Svi oni koji su se jučer okupili u ovom ramskom selu kako bi iskazali poštovanje prema žrtvama mogli su samo još jednom, kao i svih proteklih godina do sada, postaviti pitanje zbog čega se zločin u Uzdolu toliko vremena prešućivao te zbog čega odgovorni još uvijek nisu procesuirani. Sveto misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Alessandro D'Errico, koji je tijekom propovjedi istaknuo važnost vjerovanja u uskrsnuće kao jednu od temeljnih odrednica na kojima se zasniva kršćanstvo. Uoči početka svetog misnog slavlja predstavnici braniteljskih udruga te izaslanstva sa svih razina vlasti položili su vijence i zapalili svijeće pred spomenom-pločom s imenima stradalnika kako u Domovinskom, tako i u proteklim ratovima.

Ne smije proći nekažnjeno

Stravičan zločin nad stanovnicima Uzdola, misli njihova rodbina, ne smije ostati nekažnjen, no godine koje prolaze daju im sve manje nade da će pravda ipak biti dostižna. Na licima obitelji moglo se i jučer vidjeti razočaranje, prouzrokovano činjenicom da pravna država, u koju se često kunu svi političari, u slučaju Uzdola jednostavno ne funkcionira. Radi se o slučaju u kojem je, nakon opkoljavanja i osvajanja sela, nastupio neviđeni zločin u kojem se nisu štedjeli ni oni nemoćni. Postrojbe HVO-a koje su naknadno ušle u selo zatekle su stravičan prizor - tijela ubijenih 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika HVO-a.

Papinski blagoslov

Na komemoraciji uzdolskim žrtvama bila je nazočna predsjednica FBiH Borjana Krišto, dopredsjednik RS-a Davor Čordaš, zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Bagarić te predstavnici Općine Prozor-Rama, kao i predstavnici političkih stranaka. Nakon sv. mise uslijedila je molitva za pobijene - opijelo, nakon koje je nuncij D'Errico svim nazočnima udijelio papinski blagoslov uz potpuni oprost grijeha.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba