subota, listopada 24, 2009

Kardinal ODBACIO KRITIKE da je Katolička crkva kriva za loš položaj Hrvata u BiH

SARAJEVO - Nakon što je nedavno član Franjevačke provincije Bosne Srebrne fra Petar Jeleč u intervjuu internetskim portalima uz ostalo rekao da »postoji i velika odgovornost Katoličke crkve za sve što se dogodilo i još se događa hrvatskom narodu u BiH«, da Crkva »nerijetko koketira s nacionalizmom, a svaka i najdobronamjernija kritika se smatra razbijanjem tako potrebnog crkvenog i narodnog jedinstva«, odgovorio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

U razgovoru kojeg je u subotu prenio zagrebački "Vjesnik", kardinal Puljić je odbacio ovu vrstu kritika i podsjetio na konkretan angažman Katoličke crkve u BiH:

Iako sam na čelu jedne mjesne i krajevne Crkve, ne može sva odgovornost biti na meni ili na nama biskupima iako mi se čini da pojedinci poput fra Petra žele stvoriti taj dojam. Najlakše je davati ocjene i donositi sudove o drugima, a daleko je teže nešto konkretno uraditi. Mislim da bi daleko učinkovitije bilo da je autor teksta, umjesto olako iznesenih ocjena i sudova, ponudio nama biskupima ili kojem drugom tijelu stručan prijedlog kako bi se na tom poradilo. Na njemu je odgovornost što to nije učinio, ako smatra da stvari tako stoje kako ih prikazuje. Najlakše je prozivati i napadati. On nikada nije dostavio iz svojeg stečenog znanja pomoć niti usmenoj niti pisanoj formi kao program pristupa tom pitanju. Svima nam je jasno da je potrebna zrela i odgovorna analiza svih događanja. Ipak treba reći da je autor ovog teksta studirao u inozemstvu sa svim mirom i pogodnostima dok su brojna njegova subraća na terenu nosila teret svakodnevice te se prigibali nad poniženim čovjekom i bolju ranjenim ljudima.

Ako netko misli da treba nešto učiniti, onda treba ponuditi program u svojoj kući i staviti svoje znanje u službu dobra, a ne junačiti se po medijima tako što će govoriti ono što pojedini žele čuti. Ne bježim od bilo kojeg dobronamjernog i na činjenicama utemeljenog pristupa. Svima je poznato gdje sam tijekom i nakon rata bio i što sama radio; koliko puta sam noću bez svjetala prelazio planinu Igman da bih pohađao razorene župe, prikupljao pomoć po svijetu, govorio moćnicima da zaustave ratna stradanja; divio s brojnim svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su zajedno sa svojim vjernicima pokazivali izvanrednu hrabrost. Oni koji su odnosili odluke – bilo da je riječ o međunarodnim, hrvatskim, bh ili drugima političarima, gotovo uvijek su to radili bez nas, a k nama bi dolazili samo sa željom da podupremo i provodimo ono što su oni već dogovorili bez obzira koliko to bilo dobro ili loše. Da pojednostavim - smeta me ovako jednostran i neargumentiran pristup autora ovog teksta i sličnih autora prema kojem su jedni uvijek krivi, a drugi nevini. Ipak je Božja koja sve vidi.

Cjelokupan tekst intervjua kardinala Puljića za zagrebački "Vjesnik" možete pročitati na:

http://www.vjesnik.hr/pdf/2009%5C10%5C24%5C22A22.PDF

http://www.vjesnik.hr/pdf/2009%5C10%5C24%5C23A23.PDF