ponedjeljak, listopada 19, 2009

Sud BiH produžio pritvor osumnjičenima za zločin u Trusini




Image
N
a zahtjev Tužiteljstva Bosne i Hercegovine državni sud je produžio za dva mjeseca pritvor četvorici bivših pripadnika Armije BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine u selu Trusina, općina Konjic, prenosi BIRN -Justice report. Tužiteljstvo BiH je je zatražilo produženje pritvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i suučesnike, bijega, narušavanja javnog reda, te prijetnji upućenih tužiteljici Vesni Budimir.

Odlukom suda pritvor može trajati do 15. prosinca ove godine.

Nedžad Hodžić zvani Džon Vejn, Mensur Memić zvani Menta, Dževad Salčin zvani Struja i Senad Hakalović, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije BiH pod nazivom “Zulfikar” i 45. brdske brigade Armije BiH “Neretvica”, sumnjiče se da su 16. travnja 1993. napali selo Trusina, pri čemu je ubijeno 19 civila Hrvata, a četvero je ranjeno, od kojih dvoje djece. Istog dana ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tužiteljstvo svu četvoricu sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a Hodžića i Memića i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su Hodžića, Memića, Salčina i Hakalovića 16. rujna 2009. godine, od kada se nalaze u pritvoru.

(Fena) / Bljesak.info