četvrtak, listopada 15, 2009

«Navijački neredi» ili nacionalistička mržnja?

Neke bi stvari trebali staviti na pravo mjesto i nazvati ih pravim imenom umjesto što se svekoliki hrvatski (i 'bošnjački') mediji, glede uzroka sukoba u Širokom Brijegu vrte ukrug…..'ko mačke oko vruće kaše'!

Široki BrijegNažalost, nije dugo trebalo čekati da se 'Bošnjaci'-Muslimani, nakon incidenta u Širokom Brijegu, 'osvete' Hrvatima…..a na kome bi drugo nego na ionako ranjivoj Katoličkoj Crkvi u Sarajevu! U petak navečer, 8.listopada uhićeni su mladići-'navijači' FK Sarajevo-stari oko dvadesetak godina, koji su na policiji priznali kako su dva dana ranije, 6.listopada, kamenjem gađali i razbili nekoliko prozora na crkvi svetog Leopolda Mandića te na zidu i prilaznoj cesti ispisali grafite prostačkog sadržaja («je..mo majku ustašku» a uz to i veoma morbidno, stajao je potpis nesretno stradalog Vedrana Puljića). Taj se vandalski čin povezuje s «navijačkim neredima» koji su se prošle nedjelje dogodili u inače mirnom Širokom Brijegu.

'Nestašni' sarajevski mladići na policiji su izjavili kako su napad počinili u pijanom stanju….pa je to namjerno skrvnavljenje katoličke crkve vjerojatno dobilo službenu kvalifikaciju kao 'remećenje javnog reda i mira'!? Sasvim je jasno da je to bila kukavičja 'osveta' temeljena isključivo na nacionalnoj mržnji prema Hrvatima, jer 'što trijezan misli-to pijan učini'! Ali nije to ni prvi ni jedini slučaj jer samo ta katolička crkva, velikog hrvatskog sveca Leopolda Mandića u Briješću, napadnuta je već četvrti put u proteklih šest godina a ovaj posljednji napad osudio je čak i 'medžlis' (poglavarstvo) Islamske zajednice Sarajeva. Što bi bilo i što bi se po hrvatskim i 'bošnjačkim' medijima pisalo da je netko na zagrebačkoj džamiji napisao tek nešto pogrdno o Muslimanima?

A sad nešto o takozvanim «navijačkim neredima» u Širokom što se nije moglo pročitati u medijima niti čuti ili vidjeti na hrvatskoj dalekovidnici. Najprije treba kazati da se takav benigni naziv uvriježio u 'bošnjačkim' medijima što i nema baš velike razlike od izviješća u hrvatskim 'neovisnim' medijima; krivica se prebacuje na domaćine koji su 'Hordama zla', eto, priredili 'sačekušu'!? A evo što je ispušteno, slučajno ili namjerno: U neredima u Širokom Brijegu sudjelovalo je i oko, nemalih 200 pripadnika navijača 'Veleža', takozvane 'Red Army' iz muslimanskog Istočnog Mostara, koji su u Široki stigli na poziv Hordi zla. Te 'Crveno-armejce' za razliku od jednakih im sarajevskih 'Hordi zla', širokobriješka policija nije ni mogla pretresti jer su došli zaobilaznim putem preko Goranca i Bogodola. Time su, naime, zaobišli policijsku patrolu u Pologu jer su na put za Široki brijeg izašli kod Dobriča…..ispričao mi je jedan Širokobriježanin! Na taj način, u Široki Brijeg su 'prošvercali' velike količine hladnog, dijelom i vatrenog oružja, metalne i drvene palice, lance, noževe, boksere i ostale rekvizite….ali i pokoji vatreni pištolj. Tko su pripadnici 'Red Army'? Upravo bizarno zvuči ono što pripadnici muslimanskih 'Crveno-armejaca' sami o sebi pišu:

«'Red Army' su bili žestoki protivnici nacionalizma koji je nekako u vrijeme devedesetih počeo da dolazi do izražaja kod mnogih navijačkih grupa. S politikom 'Red Army' nije imao nikakve veze(?), a ruku na srce, uvijek smo, čak i više nego ostale BH grupe, sa ponosom isticali da smo Jugosloveni!?»

MostarUstvari nisu to ni 'Jugosloveni', a što su i tko su ti 'navijači' i koga oni predstavljaju, pa, prisjetimo se kako je Mostar izgledao 21. lipnja prošle godine nakon utakmice Hrvatska-Turska u Beču. I ne samo Istočni Mostar nego i brojni drugi gradovi širom takozvane Federacije BiH s pretežnim muslimanskim življem…od Stoca do Tuzle i Zenice! Pobjeda Turske nad Hrvatskom na europskom nogometnom prvenstvu izazvala je erupciju (nacionalnog?) oduševljenja takozvanih 'Bošnjaka' u istočnom dijelu Mostara. Tamo su se jugoslavenski orijentirani 'navijači Red Army'-uz mnoštvo građana mlađe dobi-opredijelili za 'svoju' Tursku….slaveći njenu pobjedu nad Hrvatima. Ako to i nije bio direktan izričaj nacionalističke mržnje Muslimana prema Hrvatima onda je to svakako bilo izazivanje međunacionalne netrpeljivosti i sukoba na nacionalnoj osnovi što se nikako ne može nazvati «navijačkim neredima».

Nažalost, s muslimanske strane izazvani sukobi nastali nakon utakmice itekako su obnovili nacionalnu mržnju iz proteklog muslimansko-hrvatskog sukoba! Pri tome su objavljene i brojne fotografije slavlja bošnjačkih navijača koji su bili obučeni čak i u dresove turske reprezentacije a veliki broj automobila, od kojih su pojedini imali i zastave Turske i BiH, prošli su istočnim dijelom grada. Značajan broj 'bošnjačkih obožavatelja' turske reprezentacije okupio se tada i na raskrižju Šantićeve ulice i Cernice koja je tek pedesetak metara udaljena od prometnice 'Bulevar' koja je tijekom rata bila crta razdvajanja hrvatskih i bošnjačkih postrojbi u Mostaru; očita provokacija! Što reći na kraju? «Pa, gospodo Bošnjaci opredijelite se konačno jeste li vi autohtona rasa kultiviranih europskih Muslimana samonikla na tlu ovog 'balkanskog regiona', jesu li vam preci bili janjičari ili ste uistinu potomci pravih Turaka-osmanlijskih osvajača kad ih tako obožavate? Nekad, ne tako davno, bili ste ponosni što smo vas zvali hrvatskim cvijećem a danas od tog mirišljivog behara ostade tek golo trnje. I ne bez ironije: Zauzvrat ovom ponovljenom skrvnavljenju crkve svetog Leopolda Mandića u Sarajevu Hrvati će dozvoliti (već su i dozvolili!) podizanje još jednog monumenta Islamu, veličanstvene džamije u hrvatskoj Rijeci uz nazočnost predsjednika hrvatske države kako bi dokazali cijelom demokratskom svijetu našu svekoliku međunacionalnu toleranciju!

Damir Kalafatić/Hakave.org