srijeda, listopada 21, 2009

Prijeti krah hrvatske politike u BiH



SARAJEVO - Paket ustavnih promjena koji su sačinili predstavnici SAD-a i Europske unije na izravan je način pokazao koliko birokrati u svjetskim središtima moći brinu za nepostojeću ravnopravnost naroda u BiH. Radi se paketu koji predviđa kozmetičke promjene u funkcioniranju državne vlasti te je usmjeren, prije svega, na što skorije zatvaranje OHR-a, te stvaranje konfederacije centraliziranih entiteta u nakaradnoj državnoj tvorevini zvanoj BiH, u kojoj svoja prava mogu osigurati jedino Bošnjaci i Srbi, bez ikakvog jamčenja druge faze. Unatoč činjenici da se jučer nije potpisalo ništa, jasno je kako hrvatski političari moraju i dalje ustrajati na detaljnoj promjeni ovog paketa ukoliko kroz ustavne promjene žele punu ravnopravnost na cijelom području BiH. Naime, ostavljanjem entitetskog glasovanja, koje ni s pomoću trikova ne mogu koristiti hrvatski predstavnici u Parlamentu zbog svoje malobrojnosti, napravljen je veliki ustupak Srbima, ali i Bošnjacima, koji će i dalje moći utjecati na svaku bitnu odluku, dok je Hrvatima ostavljena tek mogućnost povlačenja vitalnog nacionalnog interesa kroz Dom naroda. No, i taj vitalni nacionalni interes nema jamstva da će biti zaštićen zbog jednostavne činjenice da Ustavni sud BiH daje konačnu riječ o tomu ima li ili ne povrede tog principa. Praksa je pokazala da Ustavni sud veoma rijetko uvažava hrvatske primjedbe, tako da će dodatnim smanjivanjem ovlasti Doma naroda Hrvati biti svedeni na političku marionetu u tijelima vlasti.

Ravnopravnost apstrakcija

Niti jedna rečenica o minimalnom broj zastupnika iz svakog od naroda koji moraju glasovati za jednu odluku pokazuje da je američko-europski prijedlog tek jednostavna promjena koja ni na koji način ne odgovara Hrvatima, odnosno temeljenom načelu u BiH - konstitutivnosti naroda. Ali hrvatski pregovarači istodobno pitaju kakvu cijenu treba platiti za promjene koje će omogućiti dobivanje statusa kandidata bez dobivanja istinske ravnopravnosti. Istodobno upozoravaju kako je katastrofalno i rješenje kojim Zastupnički dom bira izaslanike u Domu naroda, čime se javlja opasnost da tako izabrani zastupnici u nacionalne klubove neće biti predstavnici autentične nacionalne volje. Međunarodna je zajednica u potpunosti zanemarila i entitetske vlade koje su zbog načina glasovanja postale etničke, što se do sada pokazalo u niz primjera. Hrvatski stoga traže uvođenje mogućnosti da se za odluke iz nadležnosti vlada osim proste većine mora osigurati najmanje jedna trećina glasova iz reda svih triju konstitutivnih naroda. Naravno, ni to nije naznačenu u prijedlogu koji je, čini se, usmjeren ka konačnom cementiranju dvoentitetske podjele BiH. Iako srpski političari poput premijera RS-a Milorada Dodika navode kako je neprihvatljiva promjena načina odlučivanja u Parlamentu, kao i izbor predsjednika i dvaju dopredsjednika preko zastupnika i izaslanika obaju domova Parlamenta BiH, jasno je kako ostanak entitetskog glasovanja apsolutno ide na ruku strankama iz RS-a.

Bošnjaci mogu biti zadovoljni


Bošnjačke stranke, iako razočarane ostankom entitetskog glasovanja, mogu biti zadovoljne činjenicom da će većina parlamentaraca iz Federacije u državnom Parlamentu biti upravo bošnjački budući da ne postoji minimalna kvota zastupljenosti svih triju naroda. I opet će entitetsko glasovanje iz Federacije moći koristiti samo Bošnjaci. Analitičari upozoravaju kako prijeti potpuni poraz hrvatske politike u BiH, koji je dodatno naglašen upornim ponavljanjem predstavnika hrvatske Vlade iz Zagrebu kako se zalažu za ravnopravnost, no bez konkretnih poteza.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba