utorak, listopada 27, 2009

ANA TRŠIĆ BABIĆ TRAŽI DA SE TURSKOJ UPUTI PROTESTNA NOTA




Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenila je da bi Turskoj trebalo uputiti protestnu notu zbog izjave šefa njene diplomatije Ahmeta Davotoglua o usponu "otomanskog Balkana". Ona je, reagujući na izjavu Davutoglua da je uspon otomanskog Balkana, kao...

... centra svjetske politike, cilj turske spoljne politike i da je Turska odgovorna za BiH, istakla da ovakve izjave doprinose komplikovanju političke situacije u BiH, piše Glas Srpske.

- Putem Ambasade BiH u Ankari zatražićemo pojašnjenje ove Davutogluove izjave koja zadire u unutrašnja pitanja zemlje i negira njen evropski put - naglasila je Trišić - Babić.

Dodala je da je budućnost Srpske i BiH evropska i da će o tome odlučivati građani ove zemlje, a ne turska inostrana politika.

- Republika Srpska opredijeljena je za evropski put, a ako neko hoće da bude pod turskom vlašću to je njegov izbor - kazala je Trišić - Babić.

Davutoglu je, između ostalog, u Sarajevu rekao "napravićemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok zajedno sa Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti".

- To je i bit turske spoljne politike i mi ćemo to postići. Mi ćemo reintegrisati balkansku regiju - kazao je on.

Dodao je da je "Sarajevo naše, a Anadolija vaša".

- Naša istorija je zajednička. Naša sudbina je zajednička. Naša budućnost je zajednička - rekao je Davutoglu koji je otomanski period Balkana ocijenio kao najpozitivniji.

Istakao je i da bi Mehmed-paša Sokolović bio obični srpski seljak da ga Osmanlije nisu odvele od njegove porodice.

Istoričar iz Banje Luke Željko Vujadinović kazao je da Davutogluovo obraćanje iznenađuje javnim objelodanjivanjem strateških državnih i nacionalnih interesa Turske.

- Politička reislamizacija dijela Balkana otvara pitanje odnosa Evrope prema njemu - da li će ga izvući iz tog zagrljaja ili upravo u njega gurnuti? - smatra Vujadinović.

Istoričar Slavenko Terzić ocijenio je da izjava šefa turske diplomatije nesumnjivo svjedoči o imperijalnim neoosmanskim ambicijama Turske na Balkanu.

- Ta izjava je istovremeno svjedočanstvo da Turska želi da igra ulogu zaštitnika muslimana u BiH, ali i u Raškoj oblasti i na Kosovu i Metohiji, kao i u drugim dijelovima Balkana - istakao je Terzić.

Antić

Istoričar iz Beograda Čedomir Antić istakao je da na otomanskom Balkanu nema mjesta ni za Srbiju, ni za Srbe u BiH, ali ni za samu BiH.

- Ako Srbija ne zaštiti svoj narod i ne bude odgovorna matica, sama će u budućnosti biti žrtva - izjavio je AAntić povodom izjave šefa turske diplomatije.

Biznis.ba