ponedjeljak, listopada 19, 2009

Protuamerički poklič

Glavni ideolog bošnjačkoga unitarizma i član sarajevske Akademije znanosti i umjetnosti Muhamed Filipović ovih je dana postao javni stjegonoša političkoga antiamerikanizma u Bosni i Hercegovini. Još tijekom devedesetih godina Filipović je ostao zapamćen kao čovjek od posebnoga povjerenja Slobodana Miloševića za pitanja Bosne i Hercegovine. Unatoč javnim optužbama kako je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dijelio Bosnu, sarajevski je specijalac u ime jednoga dijela muslimanske politike dogovarao položaj Bošnjaka u projektu Velike Srbije te zajedničko sudjelovanje u agresiji Beograda na Republiku Hrvatsku. Sve snažnija islamizacija i akademikovo sko prozivanje Sjedinjenih Država zbog stvarne činjenice da u BiH žive tri naroda, moglo bi zemlju, inače vrlo zapaljiva ozračja, pretvoriti u europsku inačicu Afganistana. Prozivajući za vlastito nezadovoljstvo današnjim stanjem u BiH posebnoga izaslanika američkog predsjednika za Afganistan Richarda Holbrooka, muslimanski je akademik očito hotimice gađao cilj.

Muhamed Filipović smatra kako je Holbrook fatalna ličnost za sve, osim za Hrvate i Albance, jer navodno dolazi iz kulture u kojoj je istinu stvari zamijenila istina rezultata te da je moral u američkoj kulturi zamijenjen dobivenom igrom, u kojoj vlada načelo kako je sve dopušteno da bi se dobio očekivani rezultat. „Pragmatizam cilja, čiji je Holbrook idealni predstavnik je nemoralan,“ tvrdi Filipović i podsjeća kako je uz obrazloženje da su Amerikanci i Tuđman bili protiv pregovora morao prekinuti razgovore koje je s Miloševićem vodio po naredbi Alije Izetbegovića. Sjedinjene Države je također optužio i za etničko čišćenje muslimana iz istočne Bosne te za podjelu zemlje, jer su, kako kaže pripremali, naoružavali i uvježbavali Hrvate za konačni obračun sa Srbima. Nemam namjeru od sličnih, gotovo terorističkih optužaba braniti američkoga diplomata. Nu ipak valja podsjeti kako su zemlje Europske unije pod krilaticom da rješavaju bosanskohercegovačku krizu gotovo pet godina puhale vjetar u leđa velikosrpskoj agresiji i tako Filipovićevu političkom partneru Slobodanu Miloševiću stvorile vremenski okvir da realizira plan o uspostavi Velike Srbije.

Srpskoj agresiji na Hrvatsku suprotstavila Hrvatska vojska, a u Bosni i Hercegovini samo Hrvatsko vijeće obrane. Kako bi izgledala BiH da u njoj nije bilo hrvatskoga otpora najbolje pokazuju etnički očišćena područja koja su Srbi zauzeli. Protjerani muslimani s tih područja pronašli su spas upravo na prostoru što ga je od Miloševića obranio HVO. Time su brojčano narušili lokalnu strukturu stanovništva, što je nekim europskim silama bio dovoljan razlog da ih u borbi za prostor potaknu na sukob s Hrvatima. Na taj je način relativizirana srpska agresija, a napadnuti su izjednačeni s napadačem kao zaraćene strane u bosansko-hercegovačkom sukobu. Takvu je politiku podupirao i Muhamed Filipović, jer je ona u projekciji stvaranja bosanske džamahirije, na međunarodnom planu omogućavala tzv. ekvidistancu srpske i hrvatske krivnje, a na unutarnjem polju omogućila muslimanskoj politici da etničkim čišćenjem i progonom Hrvata nadoknade područja izgubljena u ratu sa Srbima. Upravo toj nemoralnoj politici suprotstavile su se Sjedinjene Američke Države, uz čiju je pomoć kako tako obnovljen hrvatsko-muslimanski savez. Američko uplitanje omogućilo je uz pomoć Hrvata završetak rata, oslobađanje znatnoga područja zemlje, koje kasnije ušlo u sastav Federacije, a od masovnih pokolja američko-hrvatski savez spasio je cjelokupno stanovništvo bihaćkoga područja.

U Filipovićevoj političkoj filozofiji ne treba tražiti logiku, koja bi mogla omogućiti opstanak zajedničke države, odnosno jednakopravnost i zaštitu za sva tri njezina konstitutivna naroda. Njegova se filozofija, uostalom kao i reisa ul uleme Mustafe Cerića, svodi na potpunu negaciju Srba i Hrvata. Ukoliko to nije moguće napraviti nasilnom islamizacijom, valja u zemlji ponovno stvoriti politički kaos, iz kojeg bi, uz pomoć različitih islamističkih ekstremnih skupina bili potisnuti Hrvati i Srbi te Bosna i Hercegovina napokon postala isključivo muslimanska zemlja. Osim toga znakoviti Filipovićev protuamerički poklič je i svojevrsna poruka Washingtonu kako nije dobrodošao u područje gdje žive europski muslimani.

Mate Kovačević
Hrvatsko slovo