subota, listopada 24, 2009

‘Blaškićeve laži strpale Kordića na 25 godina robije’

Ljubičić, i sam osuđen na 10 godina zbog Ahmića, tvrdi da je zapovijed za napad izdao Blaškić, a poslije je sve prebacio na Darija Kordića

Nakon najnovijeg istupa Tihomira Blaškića, koji se dotaknuo Ahmića i Trusina, odnosno zločina koji su u istom danu počinjeni u hrvatskom i bošnjačkom selu tijekom bošnjačko-hrvatskog rata u BiH, prozvanim se našao i Paško Ljubičić, zapovjednik bojne vojne policije u srednjoj Bosni, koji je zbog zločina u Ahmićima i osuđen na 10 godina zatvora.

Blaškić, bivši zapovjednik Operativne zone srednja Bosna, izjavio je kako je uvjeren da će za zločine odgovarati oni koji su ih počinili i oni koji su ih naredili, te da je dobro prepustiti pravosudnim institucijama da rade svoj posao.

Skriveni dokumenti

Ljubičić tvrdi da je Blaškić i sada i tijekom suđenja lagao i okrivljivao druge. “Kako Blaškić kaže da se nada da će odgovarati i oni koji su naredili napade na ta sela, on bi trebao znati da su dokumenti koji su bili skriveni u njegovu interesu (od njemu, a sada i meni poznatih osoba) od Suda u Haagu, dostupni meni od dana nakon što je on uspio obmanuti sud u Haagu“, ističe Ljubičić.

On tvrdi kako Blaškić veoma dobro zna da je on osobno izdao zapovijed za napad na Ahmiće u predvečerje 15. travnja 1993. godine u njegovu zapovjedništvu u hotelu “Vitez”.

“Njemu je poznato da smo od njega tražili da zapovijed koju je izdao pretoči u pisanu zapovijed. Njemu je poznato da je prije tog sastanka na istome mjestu imao sastanak i s političkim dijelom rukovodstva općine Vitez te da je i njih upoznao sa svojim namjerama i zapovijedima.

Također mu je poznato da je predsjednik vlade HVO-a u Vitezu Ivan Šantić od njega tražio da tu zapovijed izda u pisanoj formi. Kakva je to mogla biti zapovijed za koju Blaškić nije želio da ostane zapisana na papiru?“ pita se Ljubičić.

Prema njegovim navodima Vlada općine Vitez Blaškića je i pisano upozorila na “katastrofalne posljedice koje će izazvati zapovijed koju je izdao”.

Istovremeno su, kako tvrdi Ljubičić, i pisano od Blaškića tražili da se ta zapovijed povuče i predlagali da poduzme druge metode i oblike (blokade, diverzije, ultimatume, aktiviranje međunarodnih institucija i drugo) u ostvarenju ciljeva koje je imao.

“Simptomatično je i nerazumljivo i to zašto je takvom brzinom zapovijed izdana od strane Blaškića, u predvečerje 15. travnja, a postrojbe moraju krenuti u napad po njegovoj zapovijedi ujutro u 5.30 sati – kaže Ljubičić dodajući da svako tko ima imalo znanja vojne prirode zna kako je to malo vremena da se obave sve pripreme za napad.

“Blaškić je na sudu u Haagu uspio obmanuti taj sud i okriviti Darija Kordića da je izdao zapovijed za napad na Ahmiće. Kordić danas leži u zatvoru i izdržava kaznu od 25 godina koju je dobio zbog te laži. Je li Kordić imao veze s planiranjem napada na nekoj drugoj razini zajedno s Blaškićem, ja to ne mogu znati, ali znam i bio sam na sastanku kada je Blaškić, a ne Kordić, izdao zapovijed za napad”, tvrdi Ljubičić.

‘Radikalni nacionalisti’

Kordić je kao naredbodavac napada na Ahmiće osuđen, dok je Blaškić, po Ljubičiću, “uz pomoć pojedinaca iz obavještajno-političkih krugova Republike Hrvatske uspio provući suludu tezu o navodnoj dvostrukoj liniji zapovijedanja koja se protezala od predsjednika Tuđmana preko Šuška, Bobana do lokalnog lidera Kordića”.

“Smisao tog djelovanja tadašnja vlast u RH, oličena u Mesiću i Račanu, uobličila je u poznatu tezu detuđmanizacije Hrvatske s porukom da je hrvatska politika inspirirala zločine i da iza zločina stoje ‘radikalni hrvatski nacionalisti’ kojima je navodno upravljao službeni Zagreb” - naglašava Ljubičić.

SD