petak, listopada 16, 2009

Autocestu bi skrenuli ka Neumu

NEUM - Izgradnja koridora 5-C predstavlja prvorazredno državno i strateško pitanje, odnosno razvojni projekt i resurs s ozbiljnim implikacijama na budućnost i prosperitet svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, istaknuto je danas u Sarajevu na tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) o temi "Državni i privatni interesi Koridor 5-C i luka Neum - šanse i zablude".


O pitanjima i dvojbama koje se vežu za koridor 5-C govorili su uvodničari - predsjednik Pomorskog društva BiH prof. Bakir Tanović, kao i prof. dr. Munir Jahić, prof. dr. Ibrahim Bušatlija, dr. Enes Ramović i dipl. ing. Ševal Kovačević.



Istaknuli su kako pri elaboriranju spomenutih pitanja treba imati u vidu da je Bosna i Hercegovina i pomorska zemlja te da u tom kontekstu treba afirmirati pitanje bh. akvatorija izgradnje luke u Neumu u kojem bi ujedno trebala biti i točka konekcije, odnosno završetak koridora 5-C.


Sve druge opcije, kojima se ignoriraju potencijali bh. teritorijalnih voda i mogućnosti pristupa naše zemlje međunarodnim vodama, zapravo su dezintegracijski projekti koji vode zatvaranju i marginalizaciji Bosne i Hercegovine, ocjena je uvodničara skupa.


Uvodničari, istovremeno, preferiraju trasu koja bi iz pravca Salakovca - ulaza u Bijelo polje bila orijentirana ka Podveležju i zaobilazeći Blagaj, preko Dubravske visoravni osiguravala komunikaciju s Neumom.


Napominju kako bi "skretanje" koridora na zapad ugrozilo državni interes, a od jugoistočne Hercegovine napravilo "balkansku Saharu".


Na tribini su aktualizirana i druga pitanja koja se tiču redefiniranja prostornog plana, nadležnosti u tom pogledu, te izgradnje mosta Komarna - Pelješac i Jadransko-jonske magistrale.


Stav sudionika skupa je kako se odluke o ovako ključnim pitanjima moraju donositi u institucijama, te da pritom treba uvažavati i druge dimenzije - neophodnost zaštite i očuvanja povijesnog i kulturnog naslijeđa, kao i potrebe lokalnog stanovništva u pogledu očuvanja poljoprivrednog zemljišta.

16.10.2009.
Pincom.info/ Fena