srijeda, listopada 14, 2009

SRAMOTNO: Koriste smrtni slučaj za preglasavanje Hrvata



Federalna Vlada jučer je ponovno raspravljala i usvajala pitanja od ogromne financijske i političke važnosti bez većine hrvatskih ministara. Nakon što je poslije rasprave o trasi koridora Vc i izlaska hrvatskih ministara iz rada Vlade obećano da se ovakve situacije više neće i ne smiju ponavljati jučer je usvojena odluka o isplati beneficiranih mirovina, bez da se pitalo resornog ministra financija Vjekoslava Bevandu ima li uopće novca za ovu namjenu. Ovo i nije toliko strašno koliko je činjenica da je federalni premijer Mustafa Mujezinović dogovorio dnevni red u nedjelju uvečer, a sjednicu koja je počela u 11 sati zakazao je u 9.

Hrvati destabiliziraju Vladu?

Morbidno zvuči činjenica da je Mujezinović dogovorio sjednicu iako je znao da je umro otac ministra Nevenka Hercega, te da se većina ministara iz Hercegovine neće u ponedjeljak pojaviti u Sarajevu. “Premijer je znao za ovo kao i za činjenicu da ćemo ići na pogreb. Umjesto da je došao na pogreb ocu svoga kolege on po noći dogovara i zakazuje sjednice. To je sramota”, kaže Bevanda. Na sjednici koja je bila od velikog značaja i za pitanje funkcioniranja i opstanka Naftnih terminala u Pločama bili su nazočni ministri pravosuđa Feliks Vidović i rada i socijalne skrbi Perica Jelečević. Vidović se povukao sa sjednice kazavši da neće sudjelovati u lakrdiji koju pravi federalna Vlada, dok je Jelečević ostao jer se raspravljalo o pitanju koje je od velikog značaja za njegov resor - isplati beneficiranih mirovina. Već jučer iz Sarajeva su jasno poslani signali da je Vidović napustio sjednicu na Bevandin nagovor kako bi Hrvati “ponovno” destabilizirali Vladu.

Lakrdija od Vlade

U Vladi je vladala ista atmosfera kao prije dva mjeseca, a i neki od bošnjačkih ministara su priznali da nije bilo u redu raspravljati o tako važnim pitanjima bez Bevande i Hercega, no da su postupili po premijerovom nalogu.
“To je lakrdija i nema normalnog rada… Stavili su na dnevni red sve što ne treba, pa i Terminale i to kad mene nema, kad nema nekoga tko će im reći što rade”, rekao nam je Bevanda, dodajući da se na ovakav način legaliziraju brojne nelegalnosti i kriminal. Bevanda je, također, naglasio da će danas na nastavku sjednice vidjeti kakva je situacija, te ocijeniti što se od Vladinih odluka može ispraviti, te da će nakon toga izaći u javnost s prijedlozima i odlukama. Iako je poznato da nikada nije postojao konsenzus oko stanja u Terminalima Vlada je razmatrala nekoliko dokumenata u svezi s tim i dala suglasnost za imenovanje Ibrahima Bećirbegovića na mjesto vršitelja dužnosti generalnog direktora.

Naftni terminali

Terminalima Federacije dana je i suglasnost da dio sredstava, od 2,8 milijuna maraka, upotrijebi kao pozajmicu za deblokadu računa NTF Ploče. Vlada se na temelju informacije Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, upoznala s imovinsko-pravnim stanjem društva Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, a o čemu će zaključke Vlada usvojiti danas.

Jelečević ostao radi mirovina

Federalni ministar rada i socijalne skrbi Perica Jelečević kaže da je na sjednicu došao isključivo zbog problema u njegovom resoru koji je nastao zbog kašnjenja beneficiranih mirovina. “Kako Vlada nije održala sjednicu posljednja dva tjedna želio sam izvijestiti Vladu oko stanja oko mirovina. Sjednica je bila redovna, ali pozive smo dobili sat vremena prije početka”, kaže Jelečević. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić kratko nam je kazao kako nije bio na sjednici Vlade jer se nalazi u Mostaru.

Isplata plaća akontativno?

Iako u izvješću za medije koji je Vlade poslala nije bilo govora o plaćama doznajemo da se i o tome raspravljalo, te da je zaključeno da se one obračunavaju akontativno, točnije da će biti smanjena za 10 posto. Poznato je da je sindikat državnih službenika i namještenika u Federaciji dobio presudu kojim je naloženo da izvrši uplatu bez umanjenja s prijetnjom kaznama. Sindikati kažu da će ako se to usvoji i ovaj zaključak oboriti i da će podići pojedinačne tužbe. “Ići ćemo na poštivanje svega iz kolektivnog ugovora i da nam topli obrok i regres bude kao i ranije, bez umanjenja. Mogu ići s umanjenjima, ali moraju imati naše odobrenje. Ne mogu bez nas ništa raditi”, rekao nam je predsjednik sindikata Salih Kruščica.

Tihić: Ne pristajemo na ucjene


Predsjednik SDA Sulejman Tihić tijekom jučerašnjeg boravka u Tuzli osvrnuo se i na sjednicu federalne Vlade kojoj nisu nazočili ministri iz HDZ-a BiH. “Pokušat ćemo razgovarat s čelnicima HDZ-a BiH, ali nikada nećemo pristati na ucjene i nikada nećemo pristati da neki grupni, privatni ili kriminalni razlozi podvedu pod paravan zaštite nacionalnog interesa”, kazao nam je Tihić na upit hoće li u sljedećem razdoblju održati sastanak s čelnicima HDZ-a BiH kako bi se riješile sve nesuglasice. (Dnevni list)