utorak, listopada 20, 2009

Narod traži izravan izbor gradonačelnika





Image
G
rad Mostara jedini je, vjerojatno, grad u svijetu koji ni godinu dana nakon provedbe izbora nije usvojio proračun ni izabrao gradonačelnika. Na tu sramotnu činjenicu nedavno je upozorio, gle čuda, i sam visoki predstavnik. Ali, uz sve opravdane kritike na račun gradskih vijećnika i političkih stranaka, svakako najveći krivac za situaciju u kojoj se nalazi grad jest nakaradni Statut koji je plod politike međunarodne zajednice, i kroz OHR, koja je proteklih 15 godina od Mostara napravila prvo „crnu rupu“, a onda "grad slučaj".

I umjesto da međunarodni birokrati priznaju kako su napravili nefunkcionalno rješenje koje već desetljeće i pol od Mostara pravi lakrdiju i sluđujući njegove građane, još uvijek se pokušava dokazati nemoguće, kako je Statut odličan samo mi nismo pametni.

Koliko je Statut nakaradan i pravno nedorečen najbolje govori to da njime nije predviđeno do kada se moraju provesti rezultati izbora, a što bi svaki student prava na prvoj godini to ugradio.

Izlaz iz cijele situacije postoji. On je "elegantan" za međunarodnu zajednicu i njihove nesposobne i dijelom pokvarene birokrate iz treće europske lige diplomata. A to je suspendirati Statut i izbore u Mostaru provesti kao u svakom drugom gradu ili općini u BiH. Pa tko dobije više glasova na izborima od strane građana taj je gradonačelnik. Imat će potpuni legimitet i legalitet i odgovarat će građanima. Sve drugo je nepravda.

Da se s time slažu i građani najbolje potvrđuje i anketa koju je proveo Bljesak.info od 3. do 19. listopada. Od 12 829 anketiranih njih 97, 4 posto traži da se gradonačelnik bira izravnim putem javno na izborima. Samo 2,6 posto ispitanika smatra da Mostaru ne treba gradonačelnik ili neka ga nametne OHR kao i Statut, odnosno da ih to uopće ne zanima.

bljesak.info