petak, listopada 16, 2009

TIHIĆ: TRAŽIT ĆEMO GARANCIJE da će biti TERITORIJALNE REORGANIZACIJE BiH

Petak, 16 Listopad 2009
ImageOvo je samo prva faza ustavne reforme. Tražit ćemo da u sporazum, ako bude postignut, budu ugrađene garancije za drugu fazu reforme ustava koja bi obuhvatila teritorijalno administrativnu reorganizaciju BiH, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić odgovarajući na pitanje novinara Pincom.info, značili li prihvaćanje rjšenje ponuđenih u Butmiru legalizaciju dvoentitetske strukture BiH.


Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić dodao je kako njegova stranka smatra da teritorijalno administrativna reorganizacija BiH, u drugoj fazi reforme Ustava treba obuhvatiti cijelu zemlju a ne samo Federaciju BiH, kao što predlaže lider SNSD-a Milorad Dodik..

Tihić i Jurišić sa suradnicima razgovarali su danas u Mostaru o ustavnoj reformi, uoči nove runde pregovora zakazane za 20.listopada. Dvojica lidera, nakon sastanka novinarima su priopćili kako su su usuglasili stavove o ustavnim rjješenjima.

Suglasni su kako je nužna transformacija OHR-a, ali da njegovu ulogu treba preuzeti Vrhovni sud BiH, kojeg treba uspostaviti. Složili su se kako je potrebno ukinuti entitetsko glasovanje u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, jer se ono iz RS koristi kao etnički veto za blokadu države.

Obojica lidra smatraju kako je novim ustavnim riješenjima potrebno utvrditi minimalni broj zastupnika iz svakjog konstitutivnog naroda, koji trebaju glasati za neki zakon da bi bio prihvaćen, te da se vitalni nacionalni interes uz to štiti kroz Dom naroda.

Tihić je kazao kako smatra da bi odluku o tome je li povrijeđen entitetski interes trebao preuzeti Ustavni sud BiH

- Za mene je vrlo važno što je gospodin Tihić u nekoliko navrata ponovio kako je za njega vrlo bitno da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u procesu donošenja odluka, kazao je predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić.

Upitan da prokomentira to što su lideri HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik jučer priopćili kako su postigli visok stupanj suglasnosti, a poznato je da se Dodik protivi ukidanju entitetskog glasovanja i uspostavi Vlade BiH, Tihić je odgovorio: Ako je točno da je gospodin Čović suglasan o tome s gospodinom Dodikom, onda ćemo se Čović i ja teško usuglasiti. No sutra ću imati razgovor s vodstvom HDZ-a BiH pa ćemo vidjeti.

Na novinarsko pitanje stvarali li njegova stranka novo strateško parnerstvo s obzirom da je imao već dva sastanka s liderima HDZ 1990. i HSP-a Božom Ljubićem i Zvonkom Jurišićem Tihiće je kazao kako njegova stranka želi imati strateško partnerstvo sa što više stranaka, pa i sa što više hrvatskih stranaka.

-Istina je da su se SDA i HDZ BiH udaljili u posljednje vrijeme, jer smo u Vijeću ministara bili preglasavani od ministara iz reda SNSD-a i HDZ-a, kazao je Tihić.

Lider HSP-a zatražio je i Tihićevu potporu za rješavanje statusa Hercegovačke radiotelevizije, na što je Tihić odgovorio da će o tome razgovarati s dužnosnicima županijskog i Gradskog odbora SDA kako bi vidio kako se to pitanje može rješiti.

Pincom.info