nedjelja, listopada 25, 2009

TURSKA NASTOJI DA UVODI ISLAM U EVROPU


Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je Srni da Turska sada, pošto bezuspješno pokušava da uđe u EU gdje je klasična zapadna hrišćanska Evropa ne prihvata, nastoji da tu novu situaciju kada Balkan ima veliki upitnik za ulazak u EU iskoristi za svoj uticaj da po drugi put u istoriji uvodi islam u ...

... Evropu. "Turska bi kao nasljednica te zloćudne imperije trebala da se izvini narodima Balkana, nacijama i vjerama, jer je toliko zla nanijela ovdje da može da se predstavlja samo kao prijatelj i da 100 kilometara nosi pruženu ruku", rekao je Vasić, reagujući na izjavu ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua da je cilj turske spoljne politike uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, i da je Turska odgovorna za BiH.

Vasić je rekao da neboluze o njenoj revitalizaciji otomanskog Balkana i uopšte pominjanje te riječi izaziva zastražujuće asocijacije, jer narodi na ovim prostorima nisu zaboravili šta je otomanska imperija radila u, kako je naveo, krvi, pljački i pokoravanju.

Davutoglu je prilikom nedavnog boravka u Sarajevu, na otvaranju konferencije pod nazivom "Osmansko nasljeđe i muslimanske zajednice Balkana danas", izjavio da Turska ima pravo i interes da utiče na uređenje odnosa na području Balkana, Kavkaza i Srednjeg istoka, kako bi zaštitila svoje istorijski nasljeđe i vlastitu sigurnost.

"Mi želimo novi balkanski region utemeljen na političkim vrijednostima, ekonomskoj međuzavisnosti i saradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan... Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča, a sada je treba obnoviti", rekao je Davutoglu

Biznis.ba / Srna