utorak, listopada 20, 2009

PREDSJEDNIŠTVO HDZ1990 NEZADOVOLJNO PONUĐENIM PRIJEDLOGOM




hdz1990.jpgPredsjedništvo HDZ 1990 održalo 19. listopada 2009. godine u Sarajevu sjednicu na kojoj je razmatralo započeti proces ustavnih promjena i ispunjavanja uvjeta BiH za ubrzavanje euroatlanskog puta BiH. HDZ 1990 ostaje vjeran Platformi za novi ustav usvojenoj na ...

... Prvom saboru Stranke, po kojoj je novi ustav povijesna nužnost i uvjet daljnjeg demokratskog razvoja kao i opstanka BiH kao države tri ravnopravna naroda. Optimalno ustavno uređenje za višenacionalnu državu BiH je federalno uređenje s više federalnih jedinica.


No, nakon prvoga razmatranja dokumenta Predsjedništvo HDZ1990 smatra potrebnim predložiti bitne izmjene i dopune i to:



I. Parlamentarna skupština BiH


Smatramo da treba zadržati dvodomnu strukturu Parlamentarne skupštine BiH sa zakonodavnom nadležnošću i Zastupničkog doma i Doma naroda.

Smatramo da treba ukinuti entitetsko glasovanje u Zastupničkom domu, a zaštitu nacionalnih interesa locirati u Domu naroda na način efektivnog veta pri čemu sva tri naroda dolaze u jednakopravnu poziciju.

Prihvatljivo je povećanje kapaciteta Zastupničkog doma) te povećanje članova nacionalnih klubova u Domu naroda.

Ne možemo prihvatiti da se zastupnici u Domu naroda biraju iz Zastupničkog doma, jer postoji realna bojazan da tako izabrani zastupnici u nacionalne klubove neće biti predstavnici autetntične nacionalne volje.

Zalažemo se da se kao i do sada zastupnici u Domu naroda biraju iz domova naroda iz entitetskih parlamenata. Možemo prihvatiti ustanovljenje minimalnih kvota kako bi se u nacionalnim klubovima osigurala zastupljenost entiteta.

Ako se prihvate naši zahtjevi oko načina izbora zastupnika u Dom naroda PS BiH možemo prihvatiti predloženi posredan izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentarnoj skupštini.



II. Srednja razina vlasti


Za ostavrivanje jednakopravnosti naroda od krucijalne važnosti je odnos prema pitanju srednje razine vlasti što podrazumijeva nužnost cjelovitog administrativno-teritorijalnog ustroja BiH kao definitivnog preduvjeta stabnilnosti i budućnosti BiH.


Minimum koji HDZ 1990 može prihvatiti jest da se odmah u zakonu o vladama entiteta osigura da se odluke donose na način kako je to predviđeno u VM BiH tj. da se odluke iz nadležnosti vlada osim proste većine mora osigurati najmanje jedna trećina glasova iz reda sva tri konstitutivna naroda. Ova rješenja smatramo privremenim do konačnog dogovora o cjelovitom administrativno-teritorijalnom preustroju BiH.


Odnos sudionika u razgovorima, koji se vode u okviru „Butmirskog procesa“, prema ovim prijedlozima odrediti će i naš odnos prema procesu!