petak, listopada 23, 2009

Tempirana bomba

Na brzinu dogovoreni susret vodećih stranaka u BiH pod palicom EU i SAD-a, očigledno dugo pripreman u njihovim kuhinjama, završio je (sad zasad) ovih dana s potpunim debaklom, odnosno najboljim mogućim rješenjem. To što su njihovi pregovarači ponudili ravno je tempiranoj bombi za BiH. A nju su donjela dva slona u porcelansku trgovinu u nadi da iznude potpise, napuste istu i sve prodaju, podrazumjeva se, kao uspjeh. Takav pokušaj proturanja vlastitih geopolitičkih interesa zapravo ne čudi, ali uvijek nanovo iznenađuje s kojim jeftinim trikovima pokušavaju da ostvare svoje ciljeve. Kao što je bilo za očekivati najgore ponuđeno zapalo je Hrvate. Najmanji konstutivni narod je prema tom prijedlogu tretiran kao da živi na Mjesecu a ne stoljećima u svojoj Domovini.

Taj prijedlog dogovora najbolje je shvatljiv ako bi recimo uzeli primjer Njemačke (mada se u ovom slučaju radi o jednom te istom narodu) koja je uređena kao federativna zemlja s 16 pokrajina koje imaju visok stupanj samostalnosti. Što bi se recimo desilo ako bi se jednoj dale ovlasti da vlada na drugom, npr. Saarland nad štedljivim Švabama u Baden-Würtenbergu, da oni odlučuju što će im biti sudbina, kome novac iz proračuna... Ili obrnuto.Slično bi bilo s Bavarskom i Hessenom ali i ostalim zemljama. Još dramatičnije bi to izgledalo kad bi im bile nametnute samo dvije cjeline, i to da istok diktira zapadu što i kako ima da bude. Kad bi se to na razini Njemačke silom uspostavilo, u roku godinu dana ista bi dobila sve balkanske karakteristike. Takva zemlja bi bila bure baruta, jer gdje se radi o interesima, pravu, kapitalu, zastupljenosti, logično je da svatko štiti svoje koliko je maksimalno moguće. Zanimljivo bi bilo znati kako bi gospođa Doris Pack, zagovornica Butmirske nakarade, nekada privržena Hrvatima, reagirala na ovako nešto kad bi se to predložilo njenoj zemlji.

Ili recimo u SAD. Da npr. Georgia sama odlučiva za Floridu, New Mexico za Texas ili Arizona za Kaliforniju? Ta država bi dosta vjerojatno, s obzirom i na njihove povijesne okolnosti, doživjela krah, pitanje samo vremena. To je svima jasno. Ili možda oni žele isprobano rješenje, kao iz svoje prošlosti učinjeno s Indijancima?

Ali kao što vidimo takva rješenja koja se nama nude ne uzimaju ozbiljnost situacije u BiH koja nalaže još veću osjetljivost. Tempirana bomba je bila isporučena, a Hrvati i Srbi su odbili potpisati dostavnu priznanicu jer su znali da bi većina Bošnjaka s pošiljkom svojevoljno baratala.

Da je interes zapadnih zemalja stvarno uspostava trajnog mira i demokratskih načela onda bi nastavili tamo gdje je Prudska trojka stala. Izvršili bi odgovarajući pritisak, posebno na Tihića koji se uplašio ratobornog Silajdžića, pa kao nekad Izetbegović danas potpiše, par dana kasnije mu to ništa ne znači. Taj dogovor kojeg su potpisale tri strane najbolji je ponuđeni prijedlog zadnjih godina i koji stvarno može da zaživi. Ali tu se postavlja ono krucijalno pitanje: Dali to EU i SAD stvarno žele? Činjenice pokazuju da ne.

Da bi svoj prijedlog koliko-toliko učinili prihvatljivim Hrvatima daju mali zaštitni prslučić a Srbima antibombaško odijelo s par skrivenih mjesta gdje je umjesto željeza plastika. Bošnjacima su dali okidač i upute kako rukovoditi s tom napravom. Njima nije potrebna nikakva zaštita jer bi sami određivali kad će što potegnuti. Slonovi Hrvate tješe i kroz to da im kažu da će se, ako ih raznese negdje po glavi ili nogama, liječiti kod njih, odnosno diplomatski, da u Europi postoje dobri mehanizmi zaštite nacionalnih manjina! Nevjerojatno, koji cinizam i provokacija!!! Hrvati su konstutivan narod a ne manjina!!!

I tako nakon par susreta pokupili su se bez obavljenog posla. Usput su ostavili par krilatica, kao i za vrijeme "pregovora" da BiH ovako ne može u EU. Tih jeftinih parola su se mnogi naslušali. Sami EU birokrati već niz zadnjih godina tvrde da nitko nakon Hrvatske i Islanda još godinama neće u EU zbog konsolidacije iste. Znači čekanje. Svidjelo se to balkanskim zemljama ili ne. Samoj BiH, u ovakvom stanju kakva jest, treba 20 godina da se uspostavi kao država, ako bi bila uspostavljena na ravnopravnim načelima, pa tek onda se može razgovorati o nekom pristupu.

Hrvatima je jedina poruka da zadrže jedinstvo i pokušaju sve ovake perfidne prijedloge zajedno s Srbima kategorički da odbiju. Bošnjacima treba i dalje ponuditi ono što su već sami u Prudu ove godine potpisali. Sitne dorade su naravno uvijek moguće. No, treba imati i na umu da su njihovi apetiti nakon Butmirskog prijedloga porasli što će sigurno predstavljati dodatni problem. Hrvatima teba biti jasno da u koferu kojeg im donose nisu bomboni, nego naprave koje služe za demontažu. Dayton i Butmir su pokazali da ih nije trebalo ni otvarat.

Pokušaja će opet biti uskoro. Slijedeći put sve bi moglo biti još samo bolje izvana upakirano, jer zapad je majstor manipulacije. Od neprijatelja teško preko noći da postane prijatelj. Jedino lažni, a takvih se treba još više paziti. Jer koga ujede zmija...

BiH može samo opstati kao država ravnopravnih naroda s 3 ili 4 samostalne cjeline s visokim stupnjem federalizacije. Sve ostale opcije znači ili rat ili dominaciju koja opet vodi u rat. Prije ili kasnije. Kakva bi mogla biti druga namjera tempirane bombe osim te?

P.S. Zar je 7788 hrvatskih žrtava u BiH stradalo da bi mi pristali na ucjene i rješenja koja nas time vode u definitivnu propast?

MM