subota, listopada 17, 2009

I ZNANSTVENO DOKAZANO: Današnja etnička slika BiH rezultat nasilja i zločina!

SARAJEVO - Broj žrtava u ratovima na teritoriju bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine nije moguće točno utvrditi, niti će to vjerojatno ikada moći biti precizirano, ali znanstveni pristup tom problemu, istina o onome što se dešavalo i egzaktni podaci mogu trasirati bolje buduće odnose na ovom tlu.

To je rečeno u subotu na skupu u Sarajevu povodom promocije knjige "Rat u brojkama: demografski gubici u ratovima na teritoriju bivše Jugoslavije 1991-1999" koju je uredila i pripremila Ewa Tabeau, a izdao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.


Znanstveni pristup

Sonja Biserko, predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora, rekla je da to izdanje koje se najviše bavi ratnim zbivanjima iz devedesetih godina prošlog vijeka na tlu Bosne i Hercegovine, kao i na Kosovu, ne precizira broj žrtava jer kompletna statistika te vrste vjerojatno nikada neće moći biti utvrđena, ali je knjiga važna kao korak u proučavanju demografskih posljedica ratnih djelovanja.

Baveći se određenim područjima - Srebrenicom, Sarajevom, Bosanskom krajinom, Višegradom, istočnom Bosnom, nekadašnjom Herceg-Bosnom i Kosovom, značaj knjige je i u tome što baca baca svjetlo na karakter i političku pozadinu sukoba, dodala je Biserko.

Geoffrey Nice, bivši tužilac u procesu prvooptuženiku za zločine na području bivše Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, na skupu je naglasio upravo značaj demografskih pokazatelja za dokazivanje o protjerivanju stanovništva s određenih teritorija. Ta istraživanja, koja govore da su najveći stradalnici u tom smislu bili bosanski muslimani, Haški tribunal je pribavio angažirajući eksperte demografe.

Uspoređujući mape koje je Nice pokazao učesnicima današnjeg skupa, jasno se vidi bitno različita demografska struktura prema popisu iz 1991. godine i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Mada Nice ne želi ulaziti u pitanje kakvu bi odluku sudci Haškog tribunala donijele u slučaju da je Milošević poživio do kraja suđenja, njegovo je mišljenje da su pokazatelji o promjeni demografske slike nedvosmisleni dokazi da je to urađeno silom i zločinom.

Demografi i statističari mogu dati značajan doprinos u suđenjima za ratne zločine, mišljenje je i Helgea Brunborga, demografskog eksperta Haaškog tribunala i višeg istraživača u Statističkom zavodu Norveške.


Srebreničke žrtve

Tema njegovog izlaganja na današnjem skupu i ujedno udjela u sadržaju promovirane knjige je "Izazovi u pristupu Haškog tribunala prema procjenama srebreničkih žrtava".

Brunborg je rekao da su podaci o broju žrtava srebreničkog genocida varirali iz godine u godinu, od podatka iz 2000. godine da je ubijeno 7.427 muškaraca, a među njima najviše onih starosne dobi između 20 i 24 godine, te 48 žena, do 8.087 ubijenih i 52,7 posto identificiranih, do koje su istraživači došli 2007. godine.

Nakon uvođenja DNA metode 2005. godine znatno je unaprijeđen proces identifikacije Srebreničana pa se Brunborg nada da će bar 60 posto do 70 posto žrtava biti identificirano u narednom periodu.


Žrtve Sarajeva

Prilog koji je promoviranoj knjizi dao Jakub Bijak, predavač na Školi društvenih znanosti na britanskom Southampton univerzitetu, sastoji se od poglavlja o procjeni žrtava tokom opsade Sarajeva.

Podaci koje je iznio korišteni su u Haškom tribunalu u procesu protiv bivšeg visokog zapovjednika srpske vojske Stanislava Galića, optuženog za granatiranje Sarajeva.


Uz Bijakovu ogradu da je riječ o podacima u kojima je greška moguća u nekoliko stotina, ti pokazatelji govore da je tijekom opsade Sarajeva ubijeno oko 6.000 ljudi od rujna 1992. do kolovoza1995. godine, a ranjeno oko 13.000.

Izvor ovih podataka je među ostalim jedna anketa provedena u domaćinstvima u Sarajevu tijekom 1994. godine te evidencija pogrebnog društva "Bakije", rekao je Bijak.


Zločini protiv čovječnosti

Za Smaila Čekića, ravnatelja Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koji je također bio sudionik skupa, predstavljena knjiga, mada ne precizira broj žrtava, može poslužiti kao značajan indikator jer je u njoj objedinjeno 16 izvješća predstavljenih u Haškom tribunalu.

Međutim, pitanje broja žrtava genocida je daleko kompleksniji problem jer samo ubijanje je samo jedan od segmenata stradanja, ističe Čekić.

S obzirom na to da knjiga insistira na ekspertnom pristupu kad su u pitanju procjene o demografskim gubicima na teritoriju bivše Jugoslavije, Mirsad Tokača, predsjednik Dokumentacionog i istraživačkog centra u Sarajevu, rekao je da će se rado odazivati svakom sličnom skupu sličnom današnjem.

Manipulacije žrtvama

Podsjetimo, Tokača je ranije najavio da će u Sarajevu 4. studenog biti objavljena imena i prezimena svih žrtava proteklog rata, a bilo ih je ukupno 99.000, kao i pregledi događaja i lokacije na kojima su žrtve stradale, bilo od direktnih posljedica ratnih sukoba ili kao indirektne žrtve sukoba.

Tokača je istaknuo da se ovim projektom stavlja točka na broj žrtava proteklog rata, te da eventualna odstupanja u broju od 99.000 mogu biti plus ili minus jedan ili dva posto

On je također kazao da će predstavljanjem projekta "Bosanski atlas zločina", koji je rezultat petogodišnjeg rada Istraživačko- dokumentacionog centra biti stavljena točka na mnogobrojne manipulacije brojem žrtvama.


17.10.2009.
Pincom.info/Fena