utorak, listopada 06, 2009

OPTUŽNICA protiv Alije Osmića zbog zločina nad Hrvatima u Bugojnu

SARAJEVO - Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu kojom se Osmić Alija (1967.) tereti za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka c), e) i f) Kaznenog zakona BiH u svezi sa člankom 29. KZ BiH i člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Osmić Alije, rođenog 24.09.1967. godine u Bugojnu gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u periodu od 18.07.1993. do 19.03.1994., optuženi Osmić Alija je bio vojni policajac u 307. brigadi Armije RBiH, a kasnije u „OG Zapad“ Armije RBiH.

U navedenom periodu, optuženi se tereti da je, na više lokacija u Bugojnu, u podrumima, garažama, privatnim kućama u naselju Donjići, u Marksističkom centru – Klosteru časnih sestara i naselju Vrbanja, Kulturno sportskom centru – KSC Bugojno, logoru Stadion NK „Iskra“ i prostorijama BH banke Bugojno, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe članka 3. stavak 1. točka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine, tako što je počinio, sudjelovao i pomagao u pripremanju i počinjenju kaznenih djela, protupravnom odvođenju u logore i drugim protuzakonitim zatvaranjima, ubojstvima, mučenjima, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Optuženica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

6.10.2009.

Pincom.info