petak, listopada 16, 2009

Kronologija pranja ruku FTV-a

Petak, 16 Listopad 2009
altBudući da JRTVS BiH to nije uradio, donosimo kompletnu kronologiju događaja u Širokom, ne pilatovski, kako je prikazala „60 minuta“, nego sa dužnim komentarima.

Ovih dana čelnici FTV-a i JRTVS-a peru ruke od nemarnog i obmanjivajućeg izvješćivanja javnosti o događajima na Širokom Brijegu. Delegacije dolaze i prolaze kroz Široki Brijeg, pišu kojekakve dopise, ali nitko da pokaže imalo novinarske objektivnosti i morala da ispravi (ne)učinjeno. Novinarska profesionalnost nalaže da ako si pogriješio u nekom izvješću ili sl., da naknadno uradiš demanti ili ispravku. U slučaju FTV-a i JRTVS-a to nije bio slučaj. Oni pilatovski peru ruke na način da „nije bilo smišljene nemarnosti u informiranju o događajima u Širokom".

Gore od ovog ponašanja je samo ponašanje pojedinih hijena iz reda hrvatskog političkog establishmanta koji je sasvim paušalno krenuo u napad na FTV, bez konkretnih dokaza i prigovora, čisto eto neka narod čuje da su ustali protiv sarajevskih medija. To je, s razlogom, urednici informativnog programa Duški Juričić dalo mogućnost jasnog i valjanog odgovora „Informativni program nije nemarno informirao javnost i obmanjivao objavljujući neistine, te nije vršio linč na Široki Brijeg". Sasvim normalno! Kad te netko napadne, čisto da dobije kojekakve političke poene, sa riječima „nemaran si i lagao si mi" bez da ti kaže zbog čega si nemaran i šta si to lagao, normalno je da možeš proći samo sa „nije istina" isprikom.

Nitko da se sjeti konkretno reći o čemu se radi. Nitko da Jurišićki replicira da apsolutno sve informativne emisije počevši od srijede 07.10. pa do petka 09.10. su najveći medijski prostor dali „navijačima" Sarajeva koji su redom pokrivenoga lica i skrivenoga glasa izražavali svoju istinu, bez da se čuje ili istraži ona prava. Tako je, primjerice, prosvjed 5000 ljudi u Širokom, u večernjem dnevniku 07.10. bio iza vijesti o tiskovnoj konferenciji „navijača" Sarajeva, istih onih koji su radili i pravili nerede, kako će se ispostaviti kasnije, i dobila daleko manje medijskog prostora; te iza vijesti o puštanju iz pritvora „navijača" koji su bili zatvoreni u Širokom. Sve to potkrijepljeno snimkama slavodobitnog dočeka „heroja" u Sarajevu.


Simptomatično je i kako je novinarka najavila vijest o prosvjedu: „naša ekipa je napadnuta Širokom Brijegu. Internet portal svevijesti.ba objavljuje kako je bila zapaljena i zastava BiH". Snimke napada na ekipu, nema, snimke paljenja zastave - nema; dakle neopravdano informiranje javnosti o nečemu o čemu druga strana nema mogućnost očitovanja.

Niti, evo, desetak dana od događaja JRTVS se nije usudio uraditi emisiju u kojoj bi se sve karte stavile na stol. Dapače, kako bi oprali svoje ruke, pilatovski u „60 minuta" Bakir Hadžiomerović pušta sve snimke, što one sa nadzornih kamera, što policijske, što snimke sa mobitela; ali sve bez ikakvog komentara. Tako su, eto, pustili snimke što nijedan od sarajevskih medija nije uradio, ali šutke.

Zašto Bakir nije rekao ijednu riječ komentara? Da je rekao ijedan komentar, vidjelo bi se da nije istina da je „navijače" Sarajeva dočekala „organizirana sačekuša, sačinjena od Škripara, koji su uzvikivali ustaške pokliče, psovali im b... mater i napala čim su stupili na širokobriješki asfalt", a što su pokrivenih lica izjavljivali na JRTVS-u „navijači" Sarajeva. Vidjelo bi se da nije istina ono što tvrdi predsjednik Sarajeva koji je potvrđivao priču „navijača" da su bili napadnuti što oružjem, što oruđem čim su se parkirali.

Iz tog razloga, ako je Bakir šutio, nećemo mi šutjeti. Puštamo vam istu kronologiju koju je pustio i on u „60 minuta", skraćenu za njegove izjave i telope, kako bi clip stao u 10 minuta koje nalaže youtube. Stavili smo i dužne komentare, koje nije imala hrabrosti uraditi „objektivna novinarska posada" na čelu sa urednicom Jurišić.

S toga, ne želimo pilatovske isprike i pranje ruku. Sve dok se ovako nešto ne objavi na JRTVS-u ka neka vrsta demantija i opovrgavanja nemarnih navoda, ne prihvaća se isprika zbog medijskog linča Hercegovine i Širokog Brijega.

SR l supersajt.info