nedjelja, listopada 11, 2009

ČOVJEK KOJI JE HRVATE NAZVAO FAŠISTIMA: Još uvijek ravnatelj RTV FBiH!?

Niti dva dana nakon skandalozne izjave koju je dao ravnatelj Radiotelevizije Federacije BiH Džemal Šabić, nema odgovarajuće reakcije, niti javnosti, niti političara, niti odgovornih u Upravnom odboru entitetske dalekovidnice.

Podsjetimo, u reakciji na zahtjeve koje je u petak uputilo nekoliko tisuća prosvjednika u Širokom Brijegu, nezadovoljnih među ostalim i zbog izvještavanja javnih emitera o prošlonedjeljnim tragičnim neredima u ovom gradu, Šabić je kazao, zapravo ponovio je to nekoliko puta u programu FTV-a, da fašisti neće kreirati niti kadrovsku, niti uređivačku politiku Radiotelevizije Federacije BiH!?


Ne treba biti posebno mudar da bi se zaključilo kako je prvi čovjek entitetske radiotelevizije, dakle jednog javnog medija, uvrijedio tisuće građana, uglavnom Hrvata, koji su se okupili u Širokom Brijegu, nazivajući ih fašistima. Usput, zanimljivo je kako je Džemal Šabić upravu u tom "fašističkom Širokom Brijegu" 2005. na Mediteranskom filmskom festival postao ponosni vlasnik Grand Prixa, novčane nagrade od 3000 eura i kristalne skulpture Festivala mediteranskoga filma.


Niti u jednoj normalnoj zemlji, čovjek koji je dao ovako skandaloznu izjavu ne bi mogao računati da će duže od nekoliko dana ostati na svojoj funkciji.

Skandalozna izjava

No, za sada nema nikakve reakcije, a bahati ravnatelj očito misli da je njegova pozicija posve nedodirljiva.

Podsjetimo, prosvjednici u Širokom Brijegu tražili su ostavku izvršnog ravnatelja Sektora za produkciju i emitiranje TV programa Federalne televizije Zvonimira Jukića, koji je izvan svake sumnje odgovoran za način na koji je federalni javni emiter izvještavao o tragičnim događajima u Širokom Brijegu. Netko neupućen mogao je možda iz tih izvješća steći dojam da su navijači FK Sarajevo okupljeni u skupinu ružnoga naziva "Horde zla" došli u Široki Brijeg donijeti svojim domaćinima baklave i hurmašice, a da su ih tu dočekali "fašisti" o kojima govori Šabić.

Naravno, u Sarajevu i Širokom mnogi različito gledaju na ono što se događalo u prošlu nedjelju. To je i razumljivo, ali nije razumljivo da Federalna TV sebi dopusti jednostrani pristup.

Uostalom, o ovome je na skupu u Širokom Brijegu i govorio vođa navijačke skupine Škripari Ante Mikulić:

- Mnogi su si dali za pravo da se igraju našim sudbinama u želji za tiražom i gledanošću. Tako su stvorili dojam da su su napadnuti gostujući najavijači. Htjeli su to predstaviti kao navijački obračun. Ali navijački obračun nije napad na obične građane. Na našoj strani je istina. Jedini je naš grijeh što smo stali pred rušilačkom hordom iz Sarajeva, kazao je Mikulić, koji je izrazio i ogorčenost ravnodušnošću hrvatskih političara u BiH prema događajima u Širokom Brijegu.

Zašto šuti Soldo?

A hrvatski političari, koje su prosvjednici "počastili" povicima "prodane duše", nisu reagirali niti na skandal u režiji ravnatelja RTV FBiH Džemala Šabića i njegovo izjednačavanje prosvjednika u Širokom Brijegu s fašistima. Jer, po Šabiću su fašisti ljudi koji su pjevali hrvatske domoljubne pjesme, i sudjelovali na skupu s kojeg su prije svega upućeni pozivi na istinu, mir i toleranciju.

Čudi i da je do sada izostala rekacija prvog čovjeka Upravnog odbora RTV FBiH Igora Solde. Da je dorastao poziciji na kojoj se nalazi, Upravni odbor bi se u najskorijem roku morao očitovati o izjavama ravnatelja RTV FBiH.

Ovako se otvaraju sumnje u moguće zakulisne igre i priče po kojima su "oni koji zapravo stoje iza Solde pripadnici istog lijevog političkog kruga koji voli sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima, a među sobom dijeliti goleme financijske i materijalne interese". Naravno, misli se na moćnike u hrvatskim, hercegovačkim, političkim i medijskim krugovima, a manje-više svi vrlo dobro znaju o kome je riječ. No, je li doista istina da razni šabići, jukići i ostali mogu raditi ovo što rade (a skandal s izvještavanjem o Širokom samo je kap koja je prelila čašu) i zbog toga jer imaju podršku navodnih zaštitnika hrvatskih interesa koji sjede, gle čuda, baš u Širokom Brijegu ili Mostaru?!

Pismo iz Mostara

Na kraju dodajmo i informaciju do koje je ekskluzivno došao Pincom.info od izvora iz mostarskog dopisništva javnih federalnih eletroničkih medija. Naime, novinari informativno-tehničkog centra, naglasimo I HRVATI I BOŠNJACI, uputili su interno pismo svojim nadređenima u Sarajevu, prosvjedujući zbog načina na koji je izvještavano o tragičnim događajima u Širokom Brijegu i izbjegavanja da se huligani iz Sarajeva nazovu pravim imenom.

- Trebamo li i mi sutra, kada "navijači" Veleža ili Zrinjskog naprave neki inicident, isto tako ne nazivati ih huliganima, upitali su mostarski novinari, pripadnici obje nacije, u pismu koje su njihovi šefovi, razni šabići, jukići i slični pokušali brižljivo sakriti od javnosti.

11.10.2009.
A. Zornija/R.I./Pincom.info