ponedjeljak, listopada 26, 2009

Referendum u BiH realnost

Profesor političkih znanosti na Nacionalnom sveučilištu za obranu i ekspert za Balkan Steven Mayer rekao je da bi lideri etničkih grupa u BiH trebali organizirati referendume, a zatim da sami međusobno pregovaraju o strukturi zemlje bez uplitanja međunarodne zajednice.

"Prema mom mišljenju to je realnost", rekao je Mayer u intervjuu za "Glas Amerike".

Ako dozvolite narodima u BiH da održe slobodne referendume o svojoj budućnosti, kaže Mayer, onda biste najverovatnije imali dvije opcije - ili bi ta zemlja opstala onakva kakva jeste ili bi se dezintegrirala, kao što je bio slučaj sa Crnom Gorom u odnosu na zajedničku državu sa Srbijom, a kasnije, i sa Kosovom.

Podsjetivši da pregovori u Butmiru nisu rezultirali sporazumom o budućnosti BiH i njenoj unutarnjoj strukturi, Mayer je rekao da Zapad zagovara ideju da BiH ostane jedinstvena, uprkos drugačijim političkim aspiracijama Srba i Hrvata u BiH.

Prema njegovom mišljenju, pristup Europske unije i SAD je vrlo tradicionalan i sličan ranijim mjerama poduzimanim posljednjih 15 godina.

Prije svega, kaže Mayer, treba imati na umu da Europska unija i SAD imaju suprotna gledišta o pitanjima kao što su državno vlasništvo i uloga visokog predstavnika.

"Europa, na primjer, stvarno želi da privede kraju pitanje međunarodnog predstavnika, dok SAD inzistiraju na produžetku njegovog mandata do kraja 2010. godine, a možda i dalje", rekao je Mayer.

Komentirajući nedavnu posjetu ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Beogradu, Mayer je rekao da je ona simobličan znak širenja ruskog utjecaja na Balkanu, koji ima dvije glavne komponente - ekonomsku i političku.

"Suprotno Jelcinovom periodu, Rusija se danas ponovo tretira sa uvažavanjem i kao jedna od vodećih svjetskih sila. Balkanske zemlje to uočavaju i pored veza i intreresa sa zapadom, uviđaju da mogu da imaju korisne i profitabilne veze sa Rusijom - trgovinske, političke, pa i vojne. Jedan od primjera koji to ilustrira je plinovod `Južni tok`, koji će prolaziti kroz balkansku regiju, uključujući Srbiju, od čega će ta zemlja imati velike koristi", ocijenio je Mayer.


poskok.info