četvrtak, listopada 15, 2009

Prihvatljiva samo ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić razgovarali su danas u Mostaru na odvojenim sastancima sa zamjenikom pomoćnika državne tajnice SAD-a Stuartom Jonesom i direktorom Tajništva Vijeća Europske unije za zapadni Balkan, istočnu Europu i srednju Aziju, Zoltanom Martinuszuom o ustavnim promjenama u BiH.

U izjavi za novinare nakon sastanka Ljubić je kazao kako su današnji razgovori zapravo nastavak Butmirskog procesa te da HDZ 1990, kada je riječ o promjenama Ustava BiH, neće odstupiti od svog prijašnjeg stava.

"Kada govorimo o promjenama Ustava BiH zalažemo se za funkcionalnu državu, jednaku poziciju hrvatskog naroda s bošnjačkim i srpskim narodom", kazao je Ljubić, te dodao da HDZ 1990 podržava jačanje državnih institucija.

Po Ljubićevim riječima, kada je riječ o gradu Mostaru tijekom sastanka u Butmiru zatraženo je da se Mostar uredi kao svaki drugi grad u BiH i da se donese normalan statut . Dodao je kako se u paketu kojeg su ponudili predstavnici SAD-a i EU-a nije spominjao Mostar.

Prije održavanja današnjeg sastanka s predstavnicima SAD-a i EU-a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako HDZ BiH na razgovore ide s jasnom pretpostavkom, te kako se BiH mora povesti naprijed s dozom optimizma kada je u pitanju kandidatura za članstvo u Europskoj uniji.

"Kada je riječ o Ustavu BiH tu nema previše optimizma budući da su stajališta jako različita. Kada je riječ o HDZ-u BiH imamo jasan stav. Bilo kakva koncepcija promjene Ustava BiH mora osigurati ustavnu jednakost sva tri naroda BiH", kazao je Čović.

Dodao je kako je dvoentitetska BiH neprihvatljiva i neodrživa.

15.10.2009.
Pincom.info/ Fena