četvrtak, listopada 01, 2009

Mujezinović pokušao prevariti Bevandu?!

SARAJEVO - Vlada Federacije, odnosno njezini čelni ljudi, premijer Mustafa Mujezinović i dopremijer Vjekoslav Bevanda dogovorili su da se u Zakon o reviziji RVI-ja ugrade primjedbe s hrvatske strane koje se odnose na namjeru da se stopiraju primanja i revizija izvrši samo za invalide koji su to pravo stekli nakon 2004. U federalni Parlament je stigao tekst bez primjedaba Hrvata.
Revizija RVI-ja

Zastupnici u Parlamentu FBiH su odlukom da ne raspravljaju o tom zakonu po hitnom postupku spriječili nevjerojatan skandal koji je mogao isplivati na površinu i zaoštriti odnose između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji. Naime, Mujezinović i Bevanda uspjeli su usuglasiti stajalište da se u Zakon o reviziji RVI-ja ugrade neke, za hrvatske stradalnike, bitne primjedbe, a koje se prije svega tiču vremenskoga razdoblja za početak revizije i sastav mješovitih skupina koje će taj posao provesti. Dogovoreno je da revizija bude cjelovita te da u komisiji bude više Hrvata od predviđenog omjera 80:20 posto u korist Bošnjaka. Hrvatski stradalnici su osjetili kako se revizijom od 2004. ciljano ide na njih. Bevanda je “priču” s Mujezinovićem smatrao završenom, no, šokirao se kada su mu predstavnici udruga hrvatskih stradalnika na sastanku podastrli tekst prijedloga zakona koji je stigao u Parlament bez ugrađenih primjedaba. Neki sudionici razgovora kažu za Dnevni list kako je Bevanda ostao zapanjen i izigran. Bilo mu je neprijatno jer je stradalnicima HVO-a uporno dokazivao kako drži stvari pod nadzorom. Srećom pa je bilo vremena da se problem izgladi. Stoga je Bevanda uputio prema Mujezinoviću zahtjev za povlačenje Prijedloga zakona o reviziji koji je kandidiran za sjednicu Parlamenta.

Bevanda šokiran

U tom zahtjevu Bevanda potvrđuje naše navode. “Budući da u predmetni zakon nisu uvrštene primjedbe iznesene na sjednici Vlade, što je bio uvjet za izglasavanje prijedloga zakona, a što je i premijer definirao prije glasovanja, zahtijevam da se prijedlog zakona povuče iz procedure, da se u njega ugrade primjedbe sukladno stenogramu sa 117. sjednice Vlade, da se prije upućivanja u Parlament spomenuti prijedlog s ugrađenim primjedbama stavi na dnevni red Vlade”, kazao je Bevanda. On podsjeća da ga na taj korak obvezuju i zaključci sa sastanka s čelnicima udruga hrvatskih stradalnika. No, ostaje sumnja je li netko ovdje nekoga htio prevariti ili se dogodio slučajan previd, što bi bilo prenaivno i što je doista teško razumjeti i prihvatiti.

Procedura u Parlamentu

Ustaljena je procedura slanja prijedloga zakona i drugih odluka iz Vlade u Parlament. Odlukom da se o Zakonu o reviziji ne raspravlja po hitnom postupku zastupnici su Mujezinoviću omogućili izlaz iz ove situacije. Ako Mujezinović nije htio “prevariti” Bevandu i invalide HVO-a, onda bi bilo logično da pokrene proceduru i ispita tko je napravio skandaloznu glupost i njega, kao premijera, doveo u takvu situaciju.

Piše: D. Stešević/ dnevni-list.ba