utorak, listopada 13, 2009

Moj strateški cilj je opstanak Hrvata u BiH

SARAJEVO – Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Ivo Josipović u razgovoru za Dnevni list je otkrio na koji će način obaviti reviziju privatizacije, komentirao je teške političke odnose u BiH i svojoj kampanji koju provodi i u našoj državi očekujući glasove svih onih koji imaju i hrvatsko državljanstvo u Bosni i Hercegovini.
Sastanak u Butmiru

“Želim zajedno s Vladom raditi na osposobljavanju institucija pravne države na provođenju zakona. Mislim da se ne može drukčije plivati nego da se skoči u vodu. Već je revizija privatizacije u Hrvatskoj napravljena oko 50 posto i imamo od čega krenuti”, kazao je Josipović. O teškom političkom stanju u BiH i sastanku bh. političkih lidera Amerikanaca i Europljana u bazi Butmir, kako je rekao ne bi želio “gatati”. Tvrdi da nema rješenja u BiH ako to nije dogovor sva tri konstitutivna naroda. Osobno misli da bi se trebao osigurati model da tri naroda i svaki čovjek u BiH bude ravnopravan i suveren na svakom djeliću države. Nikakvo nametanje izvana ne može donijeti dobar rezultat. “Smatram da Hrvati ne trebaju ići po svoje mišljenje u Hrvatsku. Najvažnije je da u BiH imaju autohtonu politiku, koja vodi računa o strateškom interesu hrvatskog naroda da opstane u BiH. Rješenja koja demotiviraju Hrvate da ostanu, jer se njihov broj prepolovio u BiH nije dobra politika”, istaknuo je naš sugovornik.

Očekuje glasove Bošnjaka i Srba

U sklopu posjeta BiH, Josipović je kao sveučilišni profesor sudjelovao u raspravi “Europske integracije – iskustvo Republike Hrvatske”, iskoristio je priliku za susret s kardinalom Vinkom Puljićem i liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom. Otkrio nam je da nije mali broj onih, osim Hrvata, tu su Bošnjaci i Srbi koji imaju hrvatsko državljanstvo i da respektira svaki glas iz BiH, kao i onaj u Hrvatskoj i Chicagu i bilo kojem dijelu svijeta. Došao je vidjeti situaciju u svojoj predsjedničkoj kampanji, ali sa strateškim interesom oko ostanka Hrvata u BiH. “S kardinalom Puljićem sam razgovarao kako Hrvati u BiH vide pozitivnu politiku, koja bi dovela do boljih tendencija nego što je to bilo do sada. Dragocjeno mi je bilo čuti mišljenje kardinala, koji je vjerski i moralni autoritet, i njegova stanovišta su vrlo važna”, istaknuo je Josipović. Kazao nam je da je eventualna kandidatura Milana Bandića, koji je također iz SDP-a Hrvatske, njegova osobna stvar. Ali je dodao da je najvažnije da je SDP kandidirao njega na unutarstranačkim demokratskim izborima. “Ako se Bandić kandidira u tom slučaju ćemo biti suparnici, nadam se ne i neprijatelji”, kazao je Josipović. Tvrdi da ima bolji program od Bandića za oporavak Hrvatske, pa samim time i dobar program za Hrvate u BiH. Na kraju nam je kazao da će krenuti oštro u borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, jer kao profesor Kaznenog prava zna kako to treba uraditi. Jedina čudotvorna formula za to je “imamo li političke volje”. Tu političku volju kanim nametnuti i imam snage da to mogu provesti, zaključio je Josipović.

Pitanje socijalne politike

“Bez obzira što predsjednik Hrvatske nema izvršne ovlasti može svojim autoritetom pokrenuti puno stvari. Zato ću pokrenuti pitanje socijalne politike, pravednosti sustava, pa naravno i pravednosti mirovina. Činjenica je da danas u Hrvatskoj radi mali broj ljudi i omjer zaposlenih prema umirovljenicima je vrlo nepovoljan i to se mora rješavati dugoročno”, kazao je Josipović.

Piše: R. Dautefendić/ dnevni-list.ba