petak, listopada 09, 2009

U Butmiru počelo šminkanje daytonskog monstruma

SARAJEVO - Jutros su ( petak) počeli službeni razgovori lidera vodećih političkih stranaka u BiH s predstavnicima EU i SAD u vojnoj bazi Butmir. U ovoj bazi sinoć je održan neformalni sastanak domaćih političkih lidera i predstavnika SAD-a i EU-a - Jamesa Steinberga i Carla Bildta. U Butmiru je i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Cilj ovog sastanka jeste da se dogovore rješenja za izlazak BiH iz političke krize i ubrzavanje puta naše zemlje prema EU i NATO-u.


Sastanku prisustvuju lideri SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, SNSD-a Milorad Dodik, HDZ 1990 Božo Ljubić, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, te potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović.


Međunarodnu zajednicu na sastanku predstavljaju zamjenik američkog državnog tajnika James Steinberg, ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, komesar za proširenje EU Olli Rehn, te pojedini ambasadori akreditirani u BiH.


Bildt i Steinberg će na sastanku, kako se očekuje, predstaviti usaglašeni prijedlog međunarodne zajednice o političkim i ustavnim reformama, neophodnim za daljnje napredovanje BiH prema EU i NATO.


Kako je najavljeno, rezultati ovih razgovora trebalo bi da budu saopćeni u 14.00 sati, kada je najavljena pres-konferencija, prenosi fena.


Radnoj večeri nazočili su su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović, lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegov zamjenik Niko Lozančić, te šef SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.



Kako se neslužbeno govori, bh. liderima bi trebao biti predočen paket mjera za rješenje političke krize i približavanja naše zemlje Europskoj uniji i NATO-u. Do sada nisu bili upoznati s detaljima, samo im je uručen poziv za sastanak.


Ono što se također neslužbeno spominje, jeste da paket sadrži dio ustavnih promjena, i to najvjerojatnije travanjski paket, ispunjavanje uvjeta za transformaciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika Europske unije te neka zakonska rješenja, javila je FTV.


Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske, i James Steinberg, zamjenik državnog tajnika SAD-a uputili su jučer otvoreno pismo građanima Bosne i Hercegovine.


-Prije pet mjeseci, potpredsjednik SAD-a Joseph Biden i visoki predstavnik EU-a Javier Solana, došli su u Sarajevo s porukom nade za građane BiH. Naglasili su da BiH ove godine može napraviti važan korak ka članstvu u NATO-u i EU-u i time se više približiti bezviznom režimu, poticajima za trgovinu i investicije, grantovima za razvoj, te prosperitetnoj, stabilnoj budućnosti u integriranoj regiji.


Godina je na izmaku i sad je vrijeme za akciju. Ovog tjedna došli smo u Sarajevo kako bismo pokušali naći izlaz iz političke pat-pozicije koja stoji na putu mirnoj i prosperitetnoj budućnost Bosne i Hercegovine. U tome nam treba vaša pomoć i podrška.


Trebamo se suočiti s ključnim pitanjima, a to su: ispunjenje pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira kako bi došlo do zatvaranja Ureda visokog predstavnika i njegove transformacije u Ured specijalnog predstavnika EU-a i provođenje ustavnih reformi kako bi se poboljšala funkcionalnost i efikasnost struktura vlasti.


Kao što je Olli Rehn, EU-ov povjerenik za proširenje, jasno istakao u srpnju, transformacija OHR-a predstavlja neophodan korak koji BiH mora napraviti u procesu europskih integracija. Zemlja koja nema punu suverenost ne može biti vjerodostojan kandidat za članstvo u EU-u. Ali zatvaranje OHR-a mora ići u pravcu procesa integracija, a ne u pravcu daljeg zaoštravanja i ne smije biti povod za ometanje efikasnog funkcioniranja institucija vlasti i provođenja reformi potrebnih za članstvo u EU-u i NATO-u.


Naše nastojanje bazira se na tri osnovna principa: suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, koji su svetinja; Daytonskom sporazumu koji je osnov reformi; te potrebi za funkcionalnijim vlastima na državnoj razini koje su u stanju donositi odluke dovoljno efikasno kako bi ispunile svoje postojeće obveze. Ovi principi trebaju biti prioritet u prvoj fazi ustavnih reformi. Ali je to samo dio onoga što će biti potrebno. Proces europskih integracija neizbježno će pred državu, entitete i druge razine vlasti postavljati nove obaveze i time zahtijevati dodatne i dublje reforme.


Mi nemamo iluzija. Neće biti lako postići dogovor o potrebnim reformama. Izbori koji će se održati u listopadu 2010. godine već utječu na ponašanje političkih lidera. Koliko god su očite prednosti kratkovidnih političkih mjera, nadamo se da će vaši lideri dobro odvagati i strašne dugoročne posl jedice svog nedjelovanja. Druge zemlje u regiji punom se brzinom kreću ka budućnosti u NATO-u i EU-u. Postoji realna opasnost da Bosna i Hercegovina zaostane iza svih tih zemalja ako se odmah ne poduzmu određeni koraci.


Spremni smo pomoći vašim liderima u izgradnji te svjetlije evro-atlantske budućnosti.

Pincom.info