četvrtak, listopada 22, 2009

Hrvati kreću u političku ofenzivu

SARAJEVO- Paket ustavnih promjena koji su predložili SAD i EU doživio je potpuni debakl. Djelomično zbog odbi­janja srpskih i bošnjačkih čelnika da prihvate rješe­nja koja im, barem tako tvrde, ne idu na ruku te dijelom zbog činjenice da su hrvatski političari jasno kazali ne prijedlogu koji ni na koji način ne bi jamčio ravnopravnost jedinom Ustavom ugroženom narodu - Hrvatima.
Prijedlog ustavnih reformi predviđao je tek izmjene u državnoj vlasti, i to kroz povećanje broja zastupnika u Zastupnič­kom domu na 87, utvrđiva­nje triju novih ministarstva u Vijeću ministara, uvođe­nje institucije predsjednika s dva zamjenika, te pot­puno reduciranje uloge državnog Doma naroda. Hrvatski pregovarači, predsjednici dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Lju­bić, po prvi put su jasno dali do znanja međunarod­noj zajednici kako ova rje­šenja ni na koji način ne poboljšavaju poziciju hrvatskog naroda, čak što više, dodatno je pogorša­vaju zbog činjenice da Dom naroda gubi svoju zakono­davnu dužnost. Iako bi ostao mehani­zam vitalnog nacionalnog interesa, on je u konačnici prepušten sudbini Ustav­nog suda BiH, koji je do sada više puta igrao u korist Bošnjaka.

Novo okupljanje Hrvata

Katastrofalno ja zami­šljen i izbor u Zastupnički dom državnog Parlamenta, u kojem nema bilo kakvih kvota koje bi jamčile odre­đeni broja zastupnika iz svakog od naroda, što bi u dovelo do situacije da bi među 87 novih zastupnika u Parlamentu više od 50 posto bili Bošnjaci. Oni bi nakon toga, predloženim rješenjem, birali i izaslanike u Dom naroda, te bi se moglo dogoditi da među Hrvatima u Domu naroda ima i onih koje su zapravo izabrali Bošnjaci. Ovakva nakaradna rješenja zbližila su stranke s hrvatskim predznakom, tako da se već spominje i mogućnost novog sastanka stranaka potpisnica Kre­ševske deklaracije, pa čak i Hrvatskog narodnog sabora. Ipak, izvori našeg lista otkrivaju kako i među boš­njačkim čelnicima sazri­jeva mišljenje kako bi Hrvati trebali imati ravno­pravnost u glasovanju.

Teritorijalni preustroj

Ipak više od svega čudi ponašanje međunarodne zajednice koja u svom pri­jedlogu ni na koji način nije uzela u obzir interese Hrvata te je pokušala na štetu tog naroda napraviti dogovor Srba i Bošnjaka. U idućim je danim moguće očekivati niz kon­zultacija među pojedinim strankama, pogotovo iz reda hrvatskog naroda, no jedno je jasno, nema odu­stajanja od zahtjeva da se u paket ustavnih aman­dmana uvrste rješenja koja će Hrvatima jamčiti jedna­kopravnost. U suprotnom, paketa ne može ni biti. Predsjed­nik HDZ-a 1990. Božo Lju­bić je istaknuo da će hrvat­ski pregovarači nastaviti raditi na jednakopravnoj državi i uspostavljanju institucija kojih trenutačno nema, te da će učiniti sve da se uklone blokade. “Ovo nije bio paket ‘uzmi ili ostavi’, ovo je paket na kojem treba raditi u idućim tjed­nima, pa i mjesecima”, kaže Ljubić, koji je priznao kako sadašnji paket zaista ide na štetu hrvatskog naroda. On je za naš list potvrdio kako je predstavnicima međunarodne zajednice uručio zahtjeve koji se odnose na omogućavanje ravnopravnosti u odlučiva­nju, odnosno jednakopravne pozicije Hrvata. Dokument je, prema njegovim saznanjima, pre­veden te očekuje da će biti uvažen prilikom iduće runde razgovora. Druga stvar koja mu daje nadu da će hrvatski zahtjevi biti uvaženi je i izjava Johna Kerryja, pred­sjednika Odbora za vanj­sku politiku američkog Kongresa, koji je jasno kazao kako procesi u BiH vode prema državi dvaju unitarnih entiteta, što za Hrvate nije prihvatljivo, pa ja čak i opasno.
Stoga očekuje da pro­ces koji je započeo završi uspostavom pravedne države u kojoj će svi biti u ravnopravnoj poziciji, što sada nije slučaj.
“Ne želim davati kata­strofične prognoze. Stvari su takve da je hrvatska pozicija predstavljena na odgovarajući način te ako je svima stalo do ravno­pravnosti, onda se hrvatski zahtjevi moraju uvažiti”, poručio je Ljubić.

Nema odustajanja


“Neke će se stvari pre­ciznije definirati. Naši su stavovi jasni i od njih nema odustajanja, jer se radi o nacionalnom pravu”, poja­snio je glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović misli kako bi bilo dobro potpisati deklaraciju o ustavnim promjenama koja će defini­rati jasnu dinamiku ovog procesa te da BiH treba drukčije ustavno uređenje, koje je ponuđeno još u Prudu, s četiri teritorijalne jedinice. “Tražimo rješenja i možemo ih naći do 18.stu­denoga. Deklaracija će nam kazati koji su nam koraci nužni da bismo postali normalna europska država”, kaže Čović. Hoće li nanovo probu­đena svijest hrvatskih čel­nika zaista rezultirati konkretnim uspjehom, ostaje za vidjeti, no jedno je jasno, jedinstvena plat­forma te puna potpora svih hrvatskih institucija, ali i službenog Zagreba, idući je zadatak. Lobiranje boš­njačkih i srpskih političara već duže vrijeme postiže uspjeh, a posljednji je upravo ponuđeni butmirski paket. Hoće li Hrvati postiži nešto slično, pitanje je na koje javnost još nema odgovor.