srijeda, listopada 07, 2009

Počinje velika istraga o stradanju Hrvata!?

SARAJEVO - Državno tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv Alije Osmića, vojnog policajca 307. brigade Armije BiH u kojoj ga se tereti da je od srpnja 1993. pa do ožujka 1994. sudjelovao i pomagao u pripremanju zločina protiv hrvatskog civilnog stanovništva i pripadnika HVO-a na području Bugojna. U optužnici koja je proslijeđena Sudu BiH stoji kako je Osmić na više lokacija u Bugojnu počinio, sudjelovao i pomagao u pripremanju i počinjenju kaznenih djela, protupravnom odvođenju u logore i drugim protuzakonitim zatvaranjima, ubojstvima, mučenjima, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.
Ima još posla

Optužnica detaljno navodi i mjesta stradanja bugojanskih Hrvata, pa su tako navedeni i Kulturno sportski centar – KSC Bugojno te logor Stadion NK “Iskra” na koji su odvođeni zarobljeni Hrvati. No, naši izvori bliski istrazi potvrdili su za Dnevni list kako ovaj slučaj (pored procesa Gasal i ostali op.a.) nije zadnji te da realizacija velike istrage ima za cilj otkrivanje istine oko zločina nad Hrvatima na području bugojanske općine. Iako nije želio spekulirati o pravim nalogodavcima, odnosno ljudima u vrhu zapovjednog lanca na području Bugojna, naš je sugovornik kazao kako istraga ima za cilj otkrivanje svih aspekata, koji su do sada bili nepoznati, počevši od otkrivanja sudbine Hrvata za kojima se još traga pa do utvrđivanja krivaca.

Otkrivanje sudbine nestalih

Ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Bugojnu pozdravili su jučerašnje podizanje optužnice, ali su izrazili nadu i očekivanje da će istraga koju provodi Tužiteljstvo rezultirati otkrivanjem i procesuiranjem pravih nalogodavaca, odnosno planera genocida nad hrvatskim narodom u ovom gradu. S druge strane iz udruga očekuju kako će ovaj put Tužiteljstvo uraditi svoj posao te da će se napokon otkriti sudbina 20 Hrvata kojima se od 1993. gubi svaki trag.
“Nadamo se da netko sa strane neće zaustaviti ovaj proces, kao što je nažalost učinjeno prije dvije godine”, kazali su u koordinaciji udruga.

Četvorici se sudi
Tužiteljstvo BiH već tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića za zločine nad civilima Hrvatima, kojih je više od 300 bilo zatočeno u logoru na stadionu “Iskra” tijekom 1993. i 1994. godine. No ostaje nepoznato hoće li se predmet “Osmić” spajati s navedenim.

Protjeranih 13 tisuća

Prema optužnici protiv Gasala i ostalih, zatvorenici, kojih je oko 300 bilo na stadionu “Iskra”, su držani u nehumanim uvjetima te su bili izloženi premlaćivanju, maltretiranju i odvođenju na prinudne radove. Procjenjuje se kako se tijekom rata protjeralo 13 tisuća Hrvata, stradalo je 119 Hrvata, od toga je bilo 5-ero djece, 74 civila i 40 zarobljenih i ubijenih vojnika HVO-a.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba