srijeda, listopada 14, 2009

Opljačkana crkva u Banja Luci

Iz privremene kapelice u župnoj kući župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci nepoznati počinitelji u večernjim satima 7. listopada otuđili su svetohranilište (tabernakul) teško oko 60 kilograma kao i dva ciborija (pozlaćene posude) s posvećenim hostijama koji su se u njemu nalazili. O ovom nemilom događaju župnik vlč. Zvonimir Matijević izvijestio je policiju koja je odmah izišla na lice mjesta. „Poslije su došli i inspektori koji su cijeli prostor pomno pretražili, pregledali i konstatirali da nema otisaka, da je rađeno u rukavicama i da je obijen prozor na koji su počinitelji ušli i otuđili tabernakul“, stoji u pisanom izvješću župnika Matijevića banjolučkom biskupu mons. dr. Franji Komarici. Počinitelji su iskoristili odsutnost župnika Matijevića koji je toga dana otputovao u Staru Gradišku po crijep za toranj župne crkve koja je u fazi prepokrivanja. „Kad sam se vratio oko 21.00. sat i istovario crijep, primijetio sam da je otvoren prozor od dvorane gdje sad imamo Svetu misu“, stoji u izvješću vlč. Matijevića koji pita, tko bi takvo što počinio te izražava očekivanje da mjerodavne institucije i policija riješe ovaj slučaj.

Biskup Komarica je i ove godine više puta pisao dopise Centru javne bezbjednosti u Banjoj Luci. Tako je 28. kolovoza 2009. izvijestio načelnika Zorana Stanišljevića o devastiranju katoličkog groblja i kapele sv. Roka u selu Kozara u župi Ivanjska kod Banje Luke koje se dogodilo 20. kolovoza s tim da je 17. kolovoza opljačkana župna kuća u Ivanjskoj. Uništeno je sedam nadgrobnih spomenika te polomljeni i bačeni križevi i cvijeće s dva groba stara tek nekoliko mjeseci. Na grobljanskoj kapeli je razbijeno staklo, izvaljen prozor, gažen oltarnjak te otuđeni kosilica i alat za uređivanje groblja. „Dok vas o najnovijem incidentu obavještavam, nadam se da ste već poduzeli potrebne mjere da se počinitelj(i) nađu i da nadoknade barem materijalnu štetu. Onu drugu, nažalost, neće moći, jer je odaslana ružna, neprihvatljiva poruka prognanim katolicima toga sela i župe koji se još nisu odrekli svog rodnog kraja“, stoji u pismu biskupa Komarica koji moli da ih se obavijesti, što su poduzeli kako bi mogli reći onima koji su tužni i zabrinuti zbog ovog čina.

Načelniku Centra javne bezbjednosti biskup Komarica je 20. kolovoza 2009. uputio i dopis u povodu ponovljenog oskvrnuća nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u selu Ralutinac kod Prnjavora prilažući i kopiju pisma koje je u obliku prosvjeda upućeno Stanici javne bezbjednosti u Prnjavoru. „Kako je riječ i o materijalnoj šteti, ali i o ponovljenom uznemiravanju tamošnjih malobrojnih katolika te o neučinkovitosti Vaših suradnika u Stanici javne bezbjednosti u Prnjavoru, prisiljeni smo i Vama kao nadređenoj instituciji javne bezbjednosti obratiti se sa zamolbom da razvidite konkretne slučajeve i spriječite slične u budućnosti“, stoji u pismu biskupa Komarice.

Načelnik Stanišljević je odgovorio biskupu Komarici na oba dopisa te ga u pisanom obliku izvijestio o onom što je policija poduzela u rasvjetljavanju slučajeva devastiranja groblja u župi Ivanjska i u župi Prnjavor. Prema njegovim u oba slučaja pronađeni su počinitelji. (kta)