ponedjeljak, listopada 26, 2009

Apostolski nuncij pozvao Hrvate u BiH na vjernost Svetoj stolici unatoč kušnjama

A
postolski nuncij u Bosni i Hercegovini Alessandro D'Errico pozvao je u nedjelju Hrvate katolike na misi posvećenoj godišnjici smrti posljednje bosanske kraljice Katarine da ostanu vjerni Svetoj stolici kao što su stoljećima, unatoč kušnjama, ostali njihovi preci.

"Katarinin primjer je bio nadahnjujući za narode ovih zemalja, također u nedavnim vremenima. Želja je - koja se pretvara u molitvu u ovoj Euharistiji - da Kraljičin primjer nastavi nadahnjivati osjećaje poštovanja prema Svetoj Stolici: posebice kod kršćanskih naroda, u svim njihovim sastojnicama, crkvenim i društvenim; i osobito u hrvatskom narodu, koji u katoličkoj vjeri ima specifičnu oznaku svoga identiteta", rekao je apostolski nuncij.

Nadbiskup D'Errico održao je homiliju u mjestu Kraljeva Sutjeska povodom 531. obljetnice smrti kraljice Katarine Vukčić Kosače.

Dodao je kako su lik i djelo kraljice Katarine danas veoma aktualno.

"Danas njezin glas za obranu zemlje odjekuje opominjuće, zbog problema koji nažalost postoje, za sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine", kazao je on, prenosi Hina.

Kraljicu Katarina Vukčić Kosača je posljednja bosanska kraljica koja je pobjegla iz Bosne pred otomanskim osvajanjima a cijeli svoj život u Rimu posvetila katoličkoj vjeri i borbi za oslobađanje tadašnje Bosne.

bljesak.info