ponedjeljak, listopada 19, 2009

Možete nam istrgnuti jezik, ali ćemo na njemu misliti i kad budemo umirali


Možete nam istrgnuti jezik, ali ćemo na njemu misliti i kad budemo umirali
Hrvatski delegati u Domu naroda PSBiH ponovili svoje insistiranje na korišćenju hrvatskog jezika...

Hrvatski delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su ponovili svoje insistiranje na korišćenju hrvatskog jezika u Parlamentu BiH i parlamentarnim dokumentima.

U raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, u čijim se amandmanima paralelno koriste nazivi kanton i županija, predstavnik Bošnjačkog kluba delegata Alma Čolo ocijenila je da nema potrebe za navođenjem oba naziva.

"Možete nam istrgnuti jezik, ali ćemo na njemu misliti i kad budemo umirali", poručio je Ivo Miro Jović, dok je predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović, braneći pravo Hrvata na jezik, apelovao da se jezičko pitanje ne otvara u ovom domu.

Dom naroda je, uprkos različitim stavovima hrvatskih i bošnjačkih delegata o korišćenju naziva kanton i županija, usvojio izmjene i dopune Zakona o sportu u BiH, kojim se lica sa invaliditetom zakonski izjednačavaju sa licima bez invaliditeta u pogledu prava na osnivanje klubova, udruživanja u sportske saveze i društva.

Usvojenim izmjenama i dopunama predviđa se da u Savjetu za sport BiH bude zastupljen i predstavnik Paraolimpijskog komiteta BiH.

Delegati su podržali i Zakon o slobodnim zonama, kojim se postojeći zakon usklađuje za zakonom o carinskoj politici u BiH, odnosno evropskim standardima u ovoj oblasti.

U prvom čitanju podržani su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi i Zakona o krivičnom postupku BiH.



Autor: Srna