utorak, listopada 27, 2009

Najmanje nezaposlenih u hrvatskim županijama u BiH

Prema istraživanju Dnevnog avaza, a na osnovu podataka iz statistika nadležnih organa, najviše nezaposlenih je među bošnjačkim stanovništvom, posebice u većim gradskim centrima u FBiH, te među povratnicima u RS.

Iako je očekivano da će najviše nezaposlenih biti među najbrojnijim narodom, podaci o broju nezaposlenih po žipanijama u FBiH govore da je taj procent znatno veći u odnosu na procent u kojem su Bošnjaci brojniji od drugih naroda.

Primjerice, ukupan broj nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu je 88.640, što je čak 15 posto od ukupnog broja stanovništva. Bosansko-podrinjski kanton ima brojčano najmanje nezaposlenih 4.213, ali je to također 15 posto od ukupnog broja stanovnika.

Znatno manje nezaposlenih ima u Zapadnohercegovačkoj županiji u kojem većinom žive Hrvati 9.037 (10 posto od broja stanovnika), dok je u Livanjskoj najmanje 8.356 (devet posto od ukupnog broja stanovnika). Procent nezaposlenih u odnosu na broj stanovnika u Sarajevu iznosi 13 posto.

U Republici Srpskoj najviše nezaposlenih ima u regiji Banja Luka 39.628, najmanje u regiji Trebinje 12.371, dok su u Istočnom Sarajevu nezaposlene 13.993 osobe.


ABCportal.info