nedjelja, studenoga 01, 2009

Teroristi se slobodno šeću BiH

SARAJEVO - Najmanje pet osoba afroazijskog porijekla, kojima je Komisija za reviziju državljanstva BiH oduzela putovnice BiH i koji bi, prema zakonu, trebali biti protjerani iz BiH, sasvim slobodno šeću BiH, iako su proglašeni za prijetnju nacionalnoj sigurnosti, rekao je za "Pres RS" izvor iz obavještajno-sigurnosnih struktura BiH.

Riječ je o osobama koje su prošla postupak revizije državljanstva i kojima je sud donio odgovarajuće presude, a vlasti u Sarajevu im davno otkazale gostoprimstvo, rekao je isti izvor listu "Pres RS".

"Popis od ukupno 25 imena ovih dana kruži sigurnosnim institucijama BiH, gdje nadležni prebacuju jedni na druge odgovornost u vezi s tim osobama. Na popisu koji je Komisija za reviziju dostavila Ministarstvu sigurnosti BiH, uglavnom se nalaze bivši mudžahedini od kojih su neki u zatvoru, neki u Imigracijskom centru u Lukavici, dok su neki već napustili BiH", naglasio je izvor "Presa RS".

Vršitelj dužnosti ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je da u BiH postoji oko 40 osoba koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti BiH. On smatra da je velika stvar što su te osobe identificirane i što su predmet interesiranja obavještajno sigurnostnih agencija.

Krešić je istaknuo da u BiH u ovom trenutku ne postoji značajnija opasnost od terorizma, te ocijenio da je stanje sigurnosti u BiH zadovoljavajuće, iako postoje pojedinačni slučajevi narušavanja javnog reda i mira i različiti incidenti, koji su, kako je naveo, u dobroj mjeri pod nadzorom agencija za provođenje zakona.

Prema njegovim riječima, na popisu se nalaze Imad al Husin, poznatiji kao Abu Hamza, neformalni vođa mudžahedinske zajednice u BiH, Karaj Kamel Bin Ali, koji također ima nadimak Abu Hamza i koji je prije nekoliko mjeseci pobjegao iz zeničkog zatvora da bi nakon višednevne potjere bio uhvaćen, kao i i Bumedin Lakdar, jedan od članova takozvane alžirske grupe.

"Abu Hamza je u Imigracijskom centru u Lukavici, gdje čeka deportaciju koja se stalno odlaže. Bin Ali služi kaznu u zeničkom zatvoru zbog razbojništva i nakon što odsluži kaznu bit će deportiran u Tunis. Bumedin Lakdar je u svibnju ove godine pušten iz zatvora Gvantanamo i trenutno se nalazi u Francuskoj", navodi "Pres RS".

Izvor blizak obavještajnim strukturama u BiH tvrdi da su glavni kočničari protjerivanja terorista iz BiH neki bošnjački čelnici, koji su nedavno "namjestili" veliku aferu zamjeniku ministra sigurnosti BiH Vjekoslavu Vukoviću, koji je uhićen u Rijeci pod sumnjom da je umješan u planiranje ubojstva.

"Vuković je bio čvrsto opredijeljen da raskrinka sudionike izdavanja putovnica mudžahedinima, kao i osoba koje ih trenutno štite. Zbog toga mu je namješteno uhićenje i sada je priča o protjerivanju mudžahedina potpuno obustavljena", kaže sugovornik lista.

Stručnjak za antiterorizam Dževad Galijašević rekao je da je na popisu koji je Komisija za reviziju dostavila Ministarstvu sigurnosti problematično najmanje pet imena, te posebno ističe ime bivšeg mudžahedina i predsjednika udruženja "Ensarije" iz Zenice Ajmana Avada.

"Avadu je oduzeto državljanstvo, a on sasvim slobodno živi i radi u Zenici. On je i urednik portala ensarije.com, s kojeg postoje linkovi ka nizu ekstremističkih islamskih portala", rekao je Galijašević i dodao da su na popisu još problematični Mamar Akriče, Sultan Humus, Munir Hanuf i Abdelilah Karače.

Riječ je o osobama, kaže on, koja se prema raspoloživim informacijama nalaze na teritoriji FBiH. "Njima odgovara da nikada ne odu odavde, jer se uglavnom nalaze na pozicijama čelnika različitih organizacija ili kao zastupnici nekih tvrtki iz inostranstva", naglasio je Galijašević.

On je upozorio da su od osobe s popisa, mnogo opasniji oni čije državljanstvo nije ni bilo predmet provjere, a postoje točne informacije gdje su i što rade u BiH, kao što je aktualni veleposlanik BiH u Kuvajtu Jasin Ravažde, porijeklom iz Jordana koji je državljanstvo BiH stekao na krajnje sumnjiv način.

"On je sramota diplomacije BiH i nigdje nema da jedna zemlja na svoju veleposlaničku poziciju imenuje stranog diplomata, ako je uopće riječ o diplomatu", konstatirao je Galijašević.


1.11.2009.
Pincom.info/ Srna