srijeda, studenoga 18, 2009

Tihić i Silajdžić Hrvatima nude šušur

Piše: Ivica Šimunović

Kad se potpisivao Daytonski sporazum, Amerikanci su drilali predstavnike tri konstitutivna naroda u BiH , ali su , ipak , oni , uz sufliranje iz Beograda i Zagreba , potpisali taj dokument. Mali Dayton , iliti Butmir , kojemu smo svjedoci ovih dana protiče u svakodnevnim konzultacijama. Na stranačkoj razini bošnjački čelnici među hrvatskim strankama traže partnere pripremajući koalicije koje bi mogle parirati srpskoj strani , ili blokirati prijedloge koje Bošnjaci nisu spremni prihvatiti.

A hrvatskih stranaka k o mekih krušaka i svaka ima svoju viziju ustava , no , uglavnom te vizije nemaju veze s realnošću. Dok se Bošnjaci i Srbi krajnje uporno , ali i pragmatično bore za svaku poziciju , neki Hrvati , s prapotopskim idejama kao što je ona o kantonizaciji BiH , kao da su pali s Marsa.

Travanjski paket ustavnih promjena je pao jer su protiv njega glasovali stranka Harisa Silajdžića i HDZ 1990. Pa se rigidni i radikalni Silajdžić pokazao kao najbolji hrvatski partner , jer bi usvojeni travanjski paket bio katastrofa za Hrvate . I to govori
kako je u politici sve moguće i kako pametan političar ne treba isključiti niti jednu soluciju.


U Butmirskim pregovorima, međutim, to je realna činjenica , za Hrvate je Milorad Dodik bolji partner i od Tihića i od Silajdžića. Jednostavno , on Hrvatima može dati potporu za sve njihove zahtjeve , jer niti jedan( osim zahtjeva da hrvatska područja u Posavini budu u sastavu hrvatske federalne jedinice) nije u koliziji s Dodikovim interesima.

S druge strane sve do jedan hrvatski zahtjev odbija se kao od zida , od onoga što je glavna ambicija Bošnjaka , a to je unitarizacija . I opet , Hrvati su skloniji ustavnom šušuru što im ga nudi Sulejman Tihić , nego postizanju nečega konkretnog u dogovoru s toliko napadanim , ali i te kako moćnim Dodikom. A poslije Butmira , takve prigode vjerojatno više neće ni biti.


18.10.2009.
Pincom.info