četvrtak, studenoga 05, 2009

U Sarajevu i Bugojnu: Uhićena trojica osumnjičenih terorista

SARAJEVO - Tri osobe su uhićene, a četiri lokacije pretresene u akciji koju su u ranim jutarnjim satima na području Sarajeva i Bugojna izveli pripadnici Specijalne jedinice i inspektori Jedinice za borbu protiv terorizma Federalnog MUP-a, javila je FTV.

Pod sumnjom za terorizam i neovlašteni promet oružjem, u skladu s naredbom Suda BiH, uhićen je Rijad Rustempašić te Abdulah Handžić i Edis Velić koji se terete za terorizam.

Kako je na izvanrednoj konferenciji za medije u Tužiteljstvu BiH naveo tužitelj i rukovoditelj Posebnog odjela za organizirani kriminal Drew Engel, pripadnici spomenutih jedinica FMUP-a akciju, koja je počela u 04:30 sati, izveli su profesionalno i stručno, bez incidenata ili ozlijeđenih osoba. Pretresene su i prostorije u kojima su osumnjičeni boravili, ali Engel radi zaštite daljnje istrage nije želio otkriti o kojim je lokacijama riječ niti što je u njima nađeno.

Engel naglašava da je riječ o osobama koje su već bile uhićene u ožujku 2008. godine, kada im je određen pritvor do lipnja iste godine. Tužitelj koji je bio angažiran na njihovom predmetu tada je procijenio da njihovo daljnje zadržavanje u pritvoru nije opravdano, te je Sudu BiH podnio prijedlog za njihovo puštanje na slobodu.

Od tada je Posebni odjel za organizirani kriminal saslušao gotovo 70 svjedoka i nekoliko osumnjičenih te prikupio više od 1.000 materijalnih dokaza u BiH, kao i u Njemačkoj, Austriji i na drugim mjestima, istaknuo je Engel. Članovi tog odjela također su ponovo analizirali veliki broj dokaza nakon što su osigurali stručnu pomoć eksperata u vezi s dešifriranjem poruka, terorizmom i drugim oblastima.

On je najavio da se mogu očekivati uhićenja i drugih osoba koje su povezane s ovim predmetom. Istraga se privodi kraju, ali je ostalo još pitanja koje treba ispitati, ocijeniti određene nove dokaze relevantne za ovaj slučaj te locirati nekoliko svjedoka.

Jedan od uhićenih u jutrošnjoj akciji Rijad Rustempašić je blizanac još jednog osumnjičenog - Muhameda Rustempašića. Njemu je Sud BiH nedavno produžio pritvor za još 60 dana, nakon što mu je prvobitno određen pritvor u trajanju od 30 dana pod sumnjom za neovlašteni promet oružjem u koji je umiješan i njegov brat Rijad. Uhićen je zbog opasnosti od bijega prilikom pokušaja da prijeđe granicu i napusti teritoriju BiH u ranim jutarnjim satima 22. rujna. Muhamedu Rustempašiću pritvor je produžen jer je Sud BiH procijenio da postoji opasnost od njegovog bijega i zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju na mogućnost njegovog utjecaja na svjedoke te ometanje istrage.

Glasnogovornik Federalnog MUP-a Robert Cvrtak je naglasio da je akcija izvršena u suradnji s kolegama iz nadležnih policijskih uprava s područja Sarajeva i Bugojna te da će uhićene osobe i izuzeti predmeti biti predati nadležnom tužiteljstvu.


5.11.2009.
Pincom.info