ponedjeljak, studenoga 02, 2009

Hrvati moraju dobiti federalnu jedinicu!


Hrvati u BiH moraju dobiti svoju federalnu jedinicu. S tim da se mora uzeti u obzir da Hrvata ima mnogo u srednjoj Bosni i Posavini i da nas je nekada bilo mnogo u Republici Srpskoj, tvrdi u razgovoru za "Dnevni avaz" Ljiljana Lovrić, nova predsjednica HSS-NHI-ja, koja je na Saboru te stranke održanom nedavno u Sarajevu dobila apsolutnu većinu. Time je postala prva žena na čelu jedne hrvatske stranke u BiH.


Korjenite izmjene

Lovrić kaže da se zalaže za korjenitu izmjenu Ustava BiH i da "nikakve kozmetičke promjene ne dolaze u obzir".

- Dejton nije dobro rješenje za Hrvate, ali ni za ostale narode u BiH, što se potvrdilo. Mora biti donesen novi ustav, ali samo kroz dogovor domaćih lidera. Osobno ne vjerujem da će doći do promjena samo u Federaciji BiH, što neki priželjkuju. Bošnjaci i Hrvati neće pristati na to. Cijela BiH je na stolu! Naravno, te stavove bit će teško pomiriti - tvrdi Lovrić.

Odlučno tvrdi da Hrvati u BiH moraju izboriti jednakopravnost.

- Hrvati u BiH moraju imati stvarnu, a ne papirnatu ravnopravnost i konstitutivnost. To trebaju shvatiti druga dva naroda u BiH. Bez obzira što su najmalobrojniji, ne znači da Hrvati ne vrijede i da ih itko ima pravo zanemarivati i zaboraviti. Samo tako BiH može uspjeti kao multinacionalna i multikulturna država. Moramo svi doprinijeti tome. A ne da Hrvati vape za pomoći, a da drugi nemaju problema - istakla je Lovrić.

Jedina domovina

Tvrdi da je nju uvijek obilježavala probosanska orijentacija i da će na tom fonu i nastaviti raditi.

- Hrvatima se vrlo često spočitava da BiH ne doživljavaju dovoljno kao svoju. Ja to apsolutno opovrgavam. To su zli jezici. BiH je naša jedina domovina i mi ćemo učiniti sve da popravimo stanje u njoj i stvorimo klimu za suradnju, suživot... - rekla je Lovrić.

Narodu je rata preko glave

Politička situacija u našoj zemlji, smatra Lovrić, izuzetno je nepovoljna, ali ne vjeruje u nove sukobe.

- Ovdje je svima rata preko glave. Iz ovog rata svi smo izašli kao gubitnici. Sve izjave političara o novom ratu su jako neozbiljne. Ako pokažete narodu da zemlja može ići naprijed, ako postoje uvjeti za gospodarski oporavak, ako ima kruha, nikoga neće interesirati rat. Nažalost, narod uvijek dobije najmanje - tvrdi Lovrić.

Dnevni Avaz