četvrtak, studenoga 19, 2009

ČOVIĆ: ZA GODINU DANA IMAT ĆEMO HRVATSKU FEDERALNU JEDINICU

MOSTAR / GRUDE - U danu kada se dogodila najveća hrvatska tragedija i pao Vukovar, u Grudama je 18. studenoga 1991. pred galopirajućom srpskom agresijom u BiH osnovana Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. U Mostaru i u Grudama obilježena je 18. godišnjica uspostave Herceg Bosne.

Prije održavanja svečane akademije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Mostaru položeni su vijenci i zapaljene svijeće na središnje spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. Predsjednik HZ HB Vladimir govorio je o povijesnom aspektu Herceg-Bosne koja je osigurala opstanak Hrvata u BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je u svojemu govoru druge hrvatske političke stranke i hrvatske institucije u BiH da se kroz ustavnje reforme okupe oko ideje izgradnje hrvatske federalne jedinice u BiH čiji bi glavni grad bio Mostar, piše Večernji list.

-Zaboravimo na svekolike podjele i stanimo iza jedne ideje. To je šansa da Hrvati u BiH budu jednakopravni s druga dva naroda, a to možemo ostvariti u sljedeće dvije godine. Nadam se da ćemo za dvije godine proslaviti i prvi rođendan hrvatske federalne jedinice sa stolnim gradom Mostarom, rekao je Čović na svečanoj akademiji. Čović je dodao da BiH zasigurno neće preživjeti, niti postati članica Europske unije ustrojena s dva entiteta u kojoj žive tri naroda. U hrvatskoj federalnoj jedinici na jednak način će biti zastupljena hrvatska područja u Posavini, središnjoj Bosni i Hercegovini , dodao je Čović.

U Grudama, nakon svete mise u crkvi svete Katarine, održana je svečana sjednica Općinskog vjća s brojnim gostima sa svih strana BiH i Hrvatske. Naglašeno je kako hrvatski narod u Bosni i Hercegovini mora imati više prava i ravnopravnosti.

Nakon Vukovara, svoje rodne Grude posjetio je i Milan Bandić. On je s hrvatskim braniteljima u restoranu Kiwi razgovarao o njihovim problemima te im obećao da će uiniti sve da se njihov status popravi.

-I dalje ću pomagati Hrvatima u BiH i kada budem predsjednik, sve ću učiniti da Hrvati postanu ravnopravan narod u BiH, kazao je Bandić.

U povodu Dana Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne 18. studenoga, izanslanstvo HDZ 1990, Stjepan Krešić, član Predsjedništva, Srećko Boras, član Predsjedništva i Veso Vegar glasnogovornik, položili su u ime Stranke vijenac za poginule i umrle branitelje HVO-a i dužnosnIke HZ HB na spomenik ispred Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače u Mostaru, priopćeno je iz HDZ 1990..

19.11.2009.
Pincom.info