nedjelja, studenoga 15, 2009

‘Borci Armije BiH povlašteni u odnosu na branitelje HVO-a’

MOSTAR, SARAJEVO - Ministri za pitanja branitelja i ratnih vojnih invalida (RVI) Hercegovačko neretvanske i Zapadno hercegovačke županije Albert Šunjić odnosno Viktor Kvesić protive se najavi Zahida Crnkića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida obrambeno oslobodilačkog rata o reviziji rješenja o invalidnosti branitelja ove dvije županije.

Šunjić i Kvesić su na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru, izjavili kako su odlukom federalnog ministra Crnkića o provedbi revizije RVI pripadnici HVO-a u te dvije županije diskreditirani u odnosu na pripadnike Armije BiH.

''Ministar Crnkić je najavio reviziju ratnih vojnih invalida u HNŽ i ZHŽ. Međutim ove dvije vlade neće dopustiti takvu selektivnu reviziju. Mi jesmo za reviziju, ali da se ona provede i u Tuzlanskoj i u Sarajevskoj županiji, odnosno na području cijele Federacije. Tvrdim da su bivši pripadnci HVO-a na ovaj način diskreditirani u odnosu na pripadnike Armije BiH. Mi jesmo za reviziju, ali za onu od prvog do sto tisuća i prvog RVI'', kazao je ministar Kvesić.

No, ministar Crnkić je odbio te optužbe kazavši kako se inspekcije korisnika statusa RVI provode na području cijele Federacije.

''No, u HNŽ, ZHŽ i na području Herceg bosanske županije smo imali enormno povećanje zahtjeva za korištenje prava RVI. Stoga smo naložili pojačani rad naše inspekcije u tim županijama. U ovom ministarstvu nema govora o nacionalno podijeljnim provjerama. Uostalom, naši inspektori na terenu uvijek rade u nacionalno mješovitim timovima'', kazao je ministar Crnkić u izjavi za Pincom.info.

Županijski ministr Šunjić je također izjavio kako se protivi formiranju Instituta za medicinsko vještačenje koji bi od liječničkih komisija trebao preuzeti proces izdavanja rješenja kojim se definira status RVI jer se, kaže Šunjić, Institut za medicinsko vještačenje formirao uredbom, a da nije prošao proceduru u Parlamentu F BiH.

Federalni ministar Crnkić je, pak, kazao kako je Institut formiran na temelju Zakona koji je prošao sve potrebne procedure u oba doma Pralamenta F BiH.

15.11.2007.
J. Gudelj / Pincom.info