srijeda, studenoga 18, 2009

Neupitan je bio značaj HZHB-a za Hrvate u BiH

ŠIROKI BRIJEG- Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa u Širokom Brijegu i prisjećanjem na sve, koji su dali svoje živote u proteklom Domovinskom ratu, započelo je jučer obilježavanje 13. godišnjice od osnutka Zapadnohercegovačke županije, ali i 18. godina od nastanka Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Nakon paljenja svijeća i odavanja počasti svim poginulima uslijedila je svečana sjednica Skupštine ZHŽ-a, na kojoj su bili nazočni članovi Skupštine i Vlade ove županije, predstavnici ostalih institucija, kao i brojni prijatelji ove županije.
Sjećanje na Vukovar

Prilikom obilježavanja ovog dana, svi nazočni su se prisjetili i grada heroja Vukovara, za čiju su obranu živote dali brojni Hercegovci, ali i Hrvati iz ostalih dijelova naše zemlje. “Ovo je dan kada se sjećamo svih žrtava grada heroja, Vukovara, koji je tada pao, a za koji su svoj život dali mnogi Hrvati i s ovih prostora”, kazao je u svom obraćanju premijer Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić. On je nadalje skrenuo pažnju na važnost osnivanja HZHB-a u vrijeme kada je ona i osnovana, te podsjetio na situaciju prije trinaest godina kada je nastao ZHŽ. Osvrnuo se i na situaciju u kojoj se trenutačno nalaze Hrvati u našoj zemlji, te naglasio kako, prema njegovom mišljenju, Butmirski pregovori ne nude dobro za naš narod. Pored ovoga, Jurišić je u svom obraćanju kratko naveo sve uspjehe sadašnje koalicijske Vlade, kao i brojne projekte koji su upravo u ovoj godini krize privedeni kraju. “Kriza nije mogla zaobići ni ovu županiju, ali sudbina nije tako crna kako neki priželjkuju. Izići ćemo mi iz svega toga, izišli smo i iz težih situacija, a ovaj narod je znao put prije 18 i 13 godina, te će ga znati i ubuduće”, poručio je Jurišić. Nazočnima se nakratko obratio i Zlatan Jurilj, predsjednik Skupštine ZHŽ-a, koji je naglasio kako nema dvojbe o tome što je HZHB značio za Hrvate u BiH.

Hrvatska stoji iza Hrvata u BiH

“To je apsolutno bio pravi i najbolji potez u to vrijeme”, kazao je Jurilj, dodavši da se danas hrvatski narod treba boriti i imati sve što i ostala dva naroda u BiH. “Hrvati moraju biti ravnopravni, a to se može postići ustrojem srednje vlasti ili regionalnom podjelom”, kazao je Jurilj. Generalni konzul RH u Mostaru Vladimir Pleša je pak poručio da će Hrvatska i ubuduće stajati iza Hrvata u BiH, te da nikada neće i ne smije zaboraviti doprinos koji su u obrani Hrvatske dali Hrvati iz BiH.

Proslava u Mostaru i Grudama

Svečano obilježavanje dana Hrvatske zajednice Herceg Bosne bit će upriličeno polaganjem vijenaca danas s početkom u 9.30 sati na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru. Nakon toga će biti upriličena svečana sjednica u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Nakon toga proslava se nastavlja u Grudama, gdje će biti otkriven i spomenik. Prema riječima predsjednika Glavnog vijeća HZHB-a Vlade Šoljića, nema dvojbe da je osnivanje Herceg Bosne u tom teškom vremenu bila najbolja odluka koja se mogla donijeti. “To je omogućilo Hrvatima da se obrane i da nije bilo te odluke, danas bi nas bilo koliko nas ima i u RS-u. Važno je spomenuti i činjenicu da su Hrvati upravo opstali samo na području koje je spadalo pod Herceg Bosnu”, naglasio je Šoljić.

Piše: Marija Medić / dnevni-list.ba