utorak, studenoga 24, 2009

Što sadrži novi paket ustavnih promjena ?

SARAJEVO - Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije predstavili su novi paket ustavnih reformi koje bi trebalo da ubrzaju euroatlantski put BiH. U odnosu na prvi butmirski papir, novim su podijeljene nadležnosti koje bi BiH imala sa entitetima, dodana je i unutarnja sigurnost. Izbačeno je i taksativno navođenje nadležnosti ministara u državnom Vijeću ministara, javila je FTV.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da u revidiranom dokumentu nema velikih promjena, ali da se zaustavljaju negativni trendovi i započinje put do konačne ustavne reforme.

HDZ 1990 je zadržao isti stav - jednakopravnost hrvatskog naroda.

SDP je na izvanrednoj sjednici Predsjedništva zaključio da je ovaj dokument ispod onoga što je ponuđeno na posljednjem butmirskom sastanku. Stoga je za njih ovaj prijedlog neprihvatljiv. SDP smatra da je udovoljeno političarima koji nastupaju s pozicije sile i ucjene.

Stranka za BiH je nezadovoljna jer je, kažu, udovoljeno zahtjevima SNSD-a.

Revidiranim dokumentom, inače, predviđeno je da se u Ustavu navedu one nadležnosti koje država već ima, poput obrane i obavještajnih poslova. Država bi dijelila nadležnost s entitetima o pitanju unutarnje sigurnosti, oporezivanja, izbornog procesa, pravosuđa, poljoprivrede, znanosti - tehnologije, okoliša, lokalne samouprave.

Parlament BiH dobio bi više zastupnika 21 - u Domu naroda i 87 u Zastupničkom. Umjesto predsjedavajućeg, domovi bi dobili predsjednika i dva potpredsjednika. Entitetsko glasanje ostalo bi u državnom parlamentu. Tamo bi se birala i tri člana Predsjedništva koji bi onda među sobom izabrali predsjednika. Vijeće ministara u nadležnost bi dobilo vođenje vanjske politike te predlaganje državnog proračuna. Na čelu državne izvršne vlasti bio bi predsjedavajući Vijeća ministara. Izmjenama je predviđeno da se u Ustavu navede Sud BiH, Tužiteljstvo, SIPA te VSTV, saznaje FTV.


24.11.2009.
Pincom.info