subota, studenoga 21, 2009

Tihić: RS se ne može odcjepiti bez rata

SARAJEVO - Zaista mislim da službeni Beograd nema utjecaj na stavove premijera Republike Srpske Milorada Dodika u vezi s pronalaženjem načina za rješenje aktualne političke krize u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

"To što se možda čini da predstavnici Srbije šalju dvosmislene signale i da imaju nekakve skrivene namjere uprkos tome što tvrde da je za njih prihvatljivo svako rješenje koje je plod dogovora lidera u BiH, mislim da je samo privid. Pretpostavljam da dužnosnici Srbije ostavljaju prostora za sumnju u svoje namjere zbog ostvarenja unutarnjopolitičkih ciljeva, odnosno da se oni obraćaju prije svega svojim građanima. Dodik se osjeća dovoljno jakim da mu podrška iz Srbije za odugovlačenje krize, čini mi se, uopće nije ni potrebna", ističe u intervjuu za srbijanski list "Danas" Sulejman Tihić, predsjednik vodeće bošnjačke partije u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), na čijem je čelu 2001. godine naslijedio Aliju Izetbegovića.

O odnosima Bih i Srbije Tihić kaže:-Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH ne insistiraju na sređivanju odnosa sa Srbijom i s njihove strane nema nikakve inicijative. Još ni pitanje postavljanja veleposlanika u Srbiji nismo riješili. S druge strane, dužnosnici Srbije su u svakodnevnoj komunikaciji s RS bez kontakta s ostatkom BiH. Oni ne komuniciraju sa Sarajevom.

Međunarodna zajednica, kaže Tihić, nema dovoljno odlučnosti da stane na put krizi i riješi situaciju na način koji će odgovarati svima. U EU nema čak ni jasne politike odnosa prema BiH. -Od najmanje pomoći je reći - neka se sami dogovore. Ne možemo se mi sami dogovarati ako smo u neravnopravnom položaju. Glas u RS vrijedi dva glasa u ostatku BiH. Zahvaljujući tome imamo mir. Ali, to je nepravedni mir koji je nametnula međunarodna zajednica, kaže predsjednik SDA.

On dodaje kako u interesu RS nije radikalizacija prilika. - Republika Srpska se ne može odvojiti od BiH, jer je svima jasno da je svaka podjela praćena ratnim sukobima. Zbog toga smatram da će se kriza okončati rješenjem koje je u interesu svih, a to je funkcionalna i cjelovita BiH, izjavio je tihić za Srbijanski list Danas.


21.11.2009.
Pincom.info