četvrtak, studenoga 19, 2009

PIC: Čović će tražiti ukidanje mostarskog statuta i četiri federalne jedinice


Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastao se danas u Sarajevu da bi razmotrio napredak koji je ostvarila BiH te razgovarao s liderima bh. političkih stranaka u BiH. Novost u zasjedanju PIC-a su bilateralni susreti koji su upriličeni s liderima SDABiH, HDZBiH, HDZ 1990, SDPBiH, SNSD-a i Stranke za BiH.

Direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević izjavio je medijima da će PIC s liderima razgovarati o načinu pokretanja ispunjavanja uvjeta 5+2 te ustavnih reformi.

"OHR je pri kraju procesa popisivanja imovine i očekujemo da ćemo vrlo skoro imati kompletnu listu koje ćemo predati domaćim institucijama da bi oni krenuli u donošenje političke odluke", kazao je Maroević.

PIC će posvetiti pažnju i poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma te promjenama ustava i boljem funkcioniranju institucija u BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je prije sastanka PIC-a da će HDZBiH iznijeti svoj koncept BiH koji se odnosi na formiranje četiriju federalnih jedinica za koje kaže da su budućnost BiH.

"Pitanje Mostara ću posebno naglasiti i reći ću da je za ovakvo stanje izravno odgovoran OHR. S obzirom na to da mi u Mostaru imamo Prijelazni statut vrlo je jasno da se ne možemo dogovoriti. Danas ću zatražiti od OHR-a i PIC-a da ponište ovaj statut i omoguće Mostaru da ima isti izborni zakon kao i ostale općine u BiH, odnosno, da se gradonačelnik grada bira izravno", pojasnio je Čović

Pincom.info