srijeda, studenoga 18, 2009

Ne spominji imena hercegovačkog uzalud

piše: SR l supersajt.info

U našem narodu postoji ona stara: što me 'rđa manje zove, to sam sretniji. BHT, FTV, Parlament, RAK,… svi redom sve češće zaboravljaju Hercegovinu, ali to mi ne smeta, dapače, ponosan što joj imena ne spominju uzalud.

Kako nadođu utakmice bh reprezentacije ili slični događaji, kao gljive poslije kiše niču kojekakvi tekstovi o tome kako se propagira Bosna na račun Bosne i Hercegovine, kako se zaboravlja da BiH nije samo Bosna, nego i Hercegovina. Sve ovo stoji, ali zanemaruju se dvije stvari.

Prvo, Hercegovina kao pojam se zaboravlja puno češće nego reprezentacija BiH igra utakmice. Primjerice, svakodnevno u informativnim emisijama BHT-a i FTVa. Recimo, u vremenskoj prognozi govori se o vremenu u Bosni i vremenu „na jugu zemlje". Na BHT-u izvješćuju iz „bosanskog" parlamenta, Komšćić i Silajdžić nedavno „neće dopustiti Radmanoviću da Bosnu dijeli", Inzko govori da „u Butmiru Bosna mora doći do rješenja" itd, itd...

Ono što je simptomatičnije jeste da se Hercegovinu krenulo izbacivati i iz dokumenata državnih institucija. Najočigledniji primjer je Regulatorna Agencija za komunikacije, koja ignorira što Hercegovinu, što hrvatski jezik, ali i srpski, mora se priznati. Primjerice u svojoj „Godišnjoj anketi telekom tržišta" Široki Brijeg, Grude, Posušje, i druga mjesta Zapadne Hercegovine ne postoje, iako se iz tih mjesta redovito dostavljaju podaci. To nije problem samo te ankete, nego i svih statističkih izvješća RAK-a.

Također, finalno Godišnje izvješće se ne objavljuje na hrvatskom jeziku, ali ni srpskom. Ne treba ni spominjati da i unutar njega nema podataka o Hercegovini i iz Hercegovine. Jednostavno otiđite na stranicu http://www.cra.ba/, odaberite hrvatski ili srpski jezik, nećete imati pristup većini dokumenata.

O ovom i ovakvim slučajevima se ne govori u javnosti. Čak i nedavno kada je RAK osudio radio Široki Brijeg radi „huškački pristrasan", štogod im to značilo, zaustavilo se na „podršci radiju" od strane općinskog načelnika i sličnih, umjesto da se replicira pitanjem koliko su objektivne izjave urednice FTV Dnevnika tipa: „Širokobriježani napali ekipu FTV-a i zapalili zastavu BiH" bez ikakvog popratnog materijala koji bi to dokazao.

Druga stvar koja se zanemaruje, a vezano za ignorantsko ponašanje prema Hercegovini i svemu za nju vezano, jeste ta da je 99% Hercegovaca postala imuna na to i takvo ponašanje. Imuna do te mjere da smo se popeli na nivo iznad toga: laska nam što nas „bagra" poput „objektivnih" novinara svih mogućih medija, počevši od Jutarnjeg i indeks.hra, pa do FTV-a i drugih javnih, „građanskih" medija u BiH. Imuni i na ignorantsko ponašanje državnih institucija i čelnika. Baš to što smo počeli bivat imuni njih i ponajviše boli, jerbo, mislili su da nam to smeta, da nas boli. S toga i sve ove kolumne nakon kiše, koje opominju ovo ignoriranje Hercegovine, im idu na mlin.

Mi smo uvijek bili „mimosvit", pa mislimo drugačije. Meni, osobno, laska što me kao Hercegovca i Hrvata likovi poput Butkovića, Kuljiša, Mesića, Pusićke, Komšića i sl. blate. Laska mi što javni mediji u BiH i političari ignoriraju pojam Hercegovine, jer mi Njeno ime izašlo iz njihovih usta zvuči kao svetogrđe protiv 4. Božje zapovijedi.

Baš ta činjenica što mi ove stvari počinju laskati, čine me ponosnijim što sam Hercegovac i što živim u Hercegovini, a to ove što ne vole Hercegovinu najviše boli: kad je čovjek ponosan što je ono što jeste i kad ustraje u tome unatoč svemu. Takav čovjek, možda lako prašta, ali teško zaboravlja poput recimo jednog Mesića i pola Hrvatske. Takav čovjek ima višu vjeru i ideale i teško ćeš ga potkupiti od recimo jednog Čovića i 99% političkog establishmenta u nas. Takav čovjek je jednostavno trn u oku. Zato ću i ostat ono što jesam!

SR