srijeda, studenoga 25, 2009

PAK: PRUDSKI SPORAZUM TREBALO DA BUDE OSNOV ZA PREGOVORE

Poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak smatra da je prudski sporazum trebalo da bude osnov za pregovore u BiH. Komentarišući paket prijedloga za ustavne promjene koji su na Butmir zvaničnici EU i SAD ponudili liderima političkih stranaka u BiH, Pakova je za Srnu...

... rekla: "Ljudima u BiH došli su noseći paket svojih ideja, umjesto da su se bazirali na onome što su tamo već postigli, a to je prudski sporazum".

Pakova je neposredno nakon završetka diskusije pred glasanje o Rezoluciji o proširenju u Evropskom parlamentu rekla da je to mislila kada je u diskusiji istakla da bi međunarodna zajednica trebalo više da uzme u obzir raspoloženje koje vlada u BiH.

Za razliku od ministra inostranih poslova Švedske Karla Bilta koji je rekao da se razgovori o reformama u BiH nastavljaju, Doris Pak smatra da se za sada ne treba nadati napretku u konkretnim pitanjima, kao što je ukidanje OHR-a.

"To se mora dogoditi prije ili kasnije, bolje prije nego kasnije, ali ne vidim da bilo šta tome vodi. Vidite da pojedini tamošnji lideri očigledno žele da OHR ostane. Jednom će i njih neko pitati zašto su šanse propuštene. Ali, mislim da im nije trebalo dolaziti sa gotovim rješenjima, nego da ta rješenja oni sami nađu", rekla je Doris Pak.

Biznis.ba / Srna