subota, studenoga 28, 2009

FEDERALNA TELEVIZIJA - OPET!!!

Sefer Halilović je na FTV narodni heroj, jer je samo optužen, ali ne i osuđen za zločine. Slobodan Praljak je zločinac, rušitelj Starog mosta, jer je za to optužen, mada još ne i osuđen.

Multikulturalna, multietnička i multivitaminska Federalna Televizija danas je ponovno pokazala svoje pravo lice. Nedavno smo uputili prigovor na emisiju o Seferu Haliloviću, koji je tada, a još uvijek je, optuženik za zločine nad Hrvatima, smatrajući da nije primjereno da mu se daje toliki i takav propagandni prostor na televiziji koja sebe zove „našom". Odgovoreno nam je da Sefer nije osuđen za zločine i samim tim još uvijek nevin i slobodan čovjek koji je „potezima i aktivnostima zaslužio dobiven prostor". Nije prošlo niti tjedan dana od toga, specijalna policija je upala u njegovu kuću i oduzela sav arhiv Armije BiH, što će tužilaštvo iskoristiti za proces protiv četvorice pripadnika Armije BiH i protiv njega.

Međutim, danas na 16 obljetnicu rušenja Starog mosta, vijesti, Dnevnik, informativne emisije, sve redom govore o tome kako su, citiramo: most je srušio tenk HVO-a, za što pred Haškim tribunalom odgovara Slobodan Praljak. Krunski dokaz je video-snimak, na kojem se vidi kako tenk HVO-a ispaljuje projektile na Stari most. I sve to rekoše na tečnom i klinički bijelo čistim hrvatskim jezikom, kakvo g se ne bi postidio ni Mile Budak. Po njima mjerilo multukulturalnosti je jezik s kojim se govori, a ne ono što jezik govori i kazuje.

Smetnuše, međutim, sa Federalne dalekovidnice da je Praljak „optužen" za rušenje, ali ne i „osuđen", što ga stavlja u jednaku poziciju kao i Sefera Halilovića. Smetnuše također da je haško tužilaštvo usvojilo protu argumentaciju Slobodana Praljka, znanstvenu dokumentaciju koju su mu uradili ekspertni tim na čelu sa dr.sc Muhamedom Sućeskom, dr. sc Slobodanom Jankovićem i dr. sc. Acom Sikanićem. Dokumentacija je usvojena na način da je sud prihvatio prigovor na dio optužnice o Starom mostu, dok tužiteljstvo do dandanas nije uradilo, a kamoli predočilo javnosti obećanu analizu koja bi pobila ovo viđenje rušenja Starog mosta.

Ono što su zanemarili u našem prigovoru upućenom vezano za propagandističku emisiju o Seferu Haliloviću, je naš zahtjev da se pusti Praljkov dokumentarac o rušenju Staroga mosta. Čovjek se s razlogom upitao, kako to da je HVO srušio most tenkom, što je snimano sa 6 postavljenih različitih kamera, od strane ekipe ORF-a, BBC-a i RTVMO. Mora da je postojao neki prešutni dogovor između tenkiste i tv ekipa. Uostalom, cijeli dokument možete pogledati na gore stavljenom linku.

Želim naglasiti simptomatičnost činjenice da se FTV ponavlja i kukavički zauzima stranu kadgod se radi o nekom iole diskutabilnom slučaju. Svjedoci smo bili izvješćivanja o događajima u Širokom Brijegu, a danas smo opet svjedoci apsolutne novinarske neobjektivnosti. Višestrukom ubojici Charlesu Mansonu su sve američke tv postaje ponudile da dadne svoju verziju događaja, bez obzira što su apsolutno svi dokazi upućivali na njega; kod nas „naši", javni mediji a priori zauzimaju jednostran stav kadgod se radi o nekoj, po definiciji pro bošnjačkoj, javno prihvaćenoj predrasudi, ne dopuštajući drugoj strani niti mogućnost da iznese svoje viđenje, a kamoli da ga iznese.

Tako su i dandanas Širokobriježani po definiciji zaostali, primitivni i proustaški nastrojeni nacionalisti koji su onomad maltretirali nevinu dječicu i ubili navijača, a Stari most je srušio HVO, na čelu sa zločincem Praljkom, po narudžbi Hrvata koji su smišljeno provodili etničko čišćenje u Mostaru. Apsolutno ne želim amnestirati Praljka od njegovih odgovornosti niti braniti ga, no, dok god smo u demokratskom društvu, čovjeku treba dokazati krivnju. Očigledno FTV živi još uvijek u vremenu od nekih prije 20ak godina, kada su ljudi morali dokazivati nevinost.

Dokaz tome je i filmski program ove televizije. Oko 80% filmova koje puštaju su partizanski filmovi gdje Bata Živojinović, općepoznati branitelj ljudskih prava i filantrop, ide sam na njemačke tenkove, a ćuko se baca na bombu da spasi Tiitu. Nije ni za vrijeme Jugoslavije bilo dana kada su na televiziji bila po dva partizanska filma dnevno. Pogledajte samo nedjeljne programske sheme FTV-a, kada dnevno znaju ići i po tri partizanska filma dnevno.

Sve u svemu, mislim da ću i dalje nastaviti plaćati tv pretplatu!

SR / http://supersajt.info