četvrtak, studenoga 19, 2009

Hećo pokušava upropastiti privatizaciju Aluminija

SARAJEVO - Direktor pravnih poslova u Aluminiju Ivo Bradvica u razgovoru za Dnevni list kaže kako je apsolutno preuranjeno govoriti o poništenju natječaja za prodaju toga kombinata, kako ovih dana najavljuju neki krugovi preko medija. Za propali posao prodaje poslovodstvo Aluminija optužuje resornoga ministra energetike Vahida Heću.
Bradvica tvrdi kako neće biti izmjena sporazuma do svibnja iduće godine i smatra kako njegove vitalne dijelove i ne treba dirati.

Iznova neki krugovi potenciraju priču oko poništenja natječaja za privatizaciju Aluminija. Koliko se zna Povjerenstvo za pripremu i prodaju državnoga kapitala se sastalo tek jednom?
- Mi u Aluminiju smatramo kako je apsolutno preuranjeno govoriti o nekakvom poništenju natječaja, s obzirom, kako ste i sami naveli, da je Povjerenstvo za pripremu i prodaju 88 kapitala Aluminija d.d. Mostar imalo tek jedan sastanak nakon produljenja sporazuma. Pa, taj je sastanak bio prije nekoliko dana. Na sastanku ovog povjerenstva je zaključeno da se uputi pismo Vladi Federacije i premijeru osobno, kako bi se Vlada očitovala i dala upute članovima Povjerenstva za daljnje postupanje prema prvorangiranomu Konzorciju, iz razloga što taj konzorcij nije produljio jamstva početkom ove godine. Sasvim je logično što je u takvoj situaciji Povjerenstvo ocijenilo kako ta jamstva u ovomu trenutku zapravo niti ne postoje.

Dušobrižnici za sudbinu Aluminija izlaz vide u doradi sporazuma, pri čemu je upitna stvarna pozadina i sadržaj tih izmjena, ali imaju i spremnu rezervnu varijantu, a to je revizija cjelokupnog vlasništva u kompaniji. Može li se poslovodstvo oduprijeti kršenju sporazuma?
- Što se tiče mogućnosti koje spominjete, smatramo kako dolazi u obzir isključivo postupanje u okviru postojećega sporazuma koji je produljen do 8. svibnja 2010., tako da, ukoliko bi Vlada FBiH preferirala eventualno poništenje postojećega natječaja za prodaju 88 posto kapitala Aluminija, i u tom bi slučaju svako daljnje postupanje moralo biti u okviru postojećega sporazuma.

Tko to uporno pokušava upropastiti posao prodaje Aluminija ?
- Svekolika javnost zna, a tako misli i poslovodstvo Aluminija, kako je isključivi krivac za prolongiranje rješenja privatizacije resorni ministar Vahid Hećo.

Dobro, što će se dogoditi ako bi ipak kojim slučajem prestao važiti postojeći sporazum?
- Logika stvari nalaže da, u slučaju prestanka važenja sporazuma i njegova razvrgavanja, struktura kapitala bude vraćena na ono stanje u kojemu je bila neposredno prije sklapanja sporazuma. Ono što sa sigurnošću mogu tvrditi jest kako do 8. svibnja 2010. neće biti novih pregovora u svezi sa sporazumom, a hoće li doći do poništenja, to ovisi o stajalištu i dogovoru Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, strana koje su potpisale taj dokument.
Naše je stajalište i mišljenje da ne bi trebalo mijenjati vitalne dijelove sporazuma, s obzirom na to da su obostrano pronađena i usuglašena najbolja rješenja oko ključnih problema. Naime, dobra strana toga dokumenta je to što je predviđeno rješenje novih ulaganja i obeštećenje svih djelatnika koji su bili zaposleni u Aluminiju 31. prosinca 1991., te da je predviđeno uvezivanje staža svim djelatnicima od prodajne cijene, a ne iz federalnoga proračuna. Negativnih strana u samom sporazumu ne nalazimo, iako smatramo negativnim to što sporazum nije bio odmah realiziran kada su prispjele ponude, što je tada bilo potpuno realno i moguće, s obzirom na tadašnje tržišne uvjete u svijetu.

Razgovarao: Antun Mrkonjić / dnevni-list.ba