srijeda, studenoga 18, 2009

BiH prva u regiji po korumpiranosti

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u regiji te uz Bjelorusiju, Ukrajinu i Rusiju najkorumpiranija zemlja u Europi na ljestvici indeksa percepcije korupcije koju objavljuje Transparency International. Nažalost, i prema najnovijim ljestvicama, BiH i dalje tone sve dublje i dublje, te bi uskoro mogli očekivati da dotakne i samo dno. Ipak, tko i površno prati političke prilike u našoj zemlji, ovakvo stanje ne iznenađuje s obzirom da se posljednjih 15 godina vrlo malo radilo na zakonskim regulativama sprječavanja ove pošasti.
Dno ljestvice

Gledano u svjetskim okvirima, BiH zajedno s Dominikanskom Republikom, Jamajkom, Madagaskarom, Senegalom, Tongom i Zambijom dijeli od 99. do 105. mjesta u konkurenciji 180 zemalja. Predsjedajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Emir Đikić istaknuo je kako je indeks za godinu dana opao za 0,2 poena i sada iznosi 3,0. Izvršni direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin ocijenio je da podaci o korupciji govore da domaće institucije vlasti nisu ispunile zadatke iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, koji uključuju donošenje antikorupcijskih zakona i strategije, te formiranje agencije za borbu protiv korupcije.

Antikorupcijski zakoni

“Srbija, Crna Gora i Makedonija provode antikorupcijske reforme, a rezultat toga je skora liberalizacija viznog režima za njihove građane”, istaknuo je Blagovčanin. Navodeći da je zakon o formiranju antikorupcijskog tijela u BiH u parlamentarnoj proceduri, Blagovčanin je nazvao smiješnim amandmane koji se ulažu na ovaj zakon, a koji, kako smatra, za cilj imaju odugovlačenje donošenja zakona. Isto tako, on je izrazio zabrinutost zbog velike razine korupcije na najvišim razinama vlasti u BiH. U Transparency Internationalu su nezadovoljni postupanjem pravosuđa u slučajevima korupcije, jer su, prema njihovim podacima, u više od dvije trećine presuda za zloupotrebu službenog položaja, odnosno korupciju, sudovi u BiH izrekli uvjetne presude.

Emir Đikić
Razdoblje opasne neizvjesnosti

Predsjedajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Emir Đikić kaže da BiH ulazi u razdoblje opasne neizvjesnosti, a korupcija se nameće kao dominantan problem koji ugrožava provođenje ukupnih reformi u zemlji. “Nužno je u što kraćem roku usvojiti nužne antikorupcijske zakone i započeti s njihovom provedbom, kako bi BiH makar u tom dijelu uhvatila priključak za ostalim zemljama regije. Također je nužno osigurati provođenje zakona i procesuiranje korupcije, imajući u vidu da je situacija posebno u tom segmentu apsolutno nezadovoljavajuća”, zaključio je Đikić.

Usporedba
Zemlje bivše Jugoslavije

Što se tiče zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija se nalazi na 27. mjestu s indeksom 6,6, a za njom slijede Hrvatska na 66. mjestu s indeksom 4,1, zatim Crna Gora na 69. mjestu s indeksom 3,9, pa Makedonija na 71. mjestu i indeksom 3,8 i Srbija na 83. mjestu s indeksom 3,5. Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina se prošle godine nalazila na 92. mjestu s indeksom 3,2. Prema istoj ljestvici, najmanje korumpirane zemlje svijeta su Novi Zeland, Danska, Singapur i Švedska. S druge strane, najkorumpiranije zemlje svijeta su Somalija, Afganistan, Mianmar te Sudan.

Piše: Dragan Bradvica / dnevni-list.ba