srijeda, studenoga 25, 2009

Novi paket potpuno eliminira Hrvate

MOSTAR - Predsjedništvo HDZ-a 1990 održalo je danas izvanrednu sjednicu na kojoj je ocijenilo da se najnovijim prijedlogom ustavnih amandmana ne ostvaruje niti jedan od strateških ciljeva: ravnopravnost konstitutivnih naroda ni funkcionalnost države BiH, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

U toj stranci ističu kako konstruktivni zahtjevi koji bi doveli do istinske ravnopravnosti hrvatskog naroda u procesu odlučivanja na državnoj i entitetskoj razini, koje je Predsjedništvo HDZ 1990 predložilo u dosadašnjem procesu pregovaranja, nisu uvaženi.

"Postojeća neravnopravnost hrvatskog naroda dodatno se produbljuje u ovom najnovijem prijedlogu ustavnih amandmana, a BiH se dodatno učvršćuje kao konfederativna država dva centralizirana entiteta, jednog sa srpskom i drugog s bošnjačkom dominacijom.

Srbima i Bošnjacima se ostavlja mogućnost dvostrukog veta, a Hrvatima se ne daje mogućnost ni zaštita nacionalnih interesa u Domu naroda. Takav razvoj događaja u konačnici prijeti i samom opstanku države BiH“, ističe se u priopćenju.

Također, ovaj prijedlog, smatraju u stranci, ne jamči ni veću funkcionalnost državnih institucija, nego uvodi dodatne mehanizme koordinacije između Vijeća ministara i entiteta, te usložnjava sustav odlučivanja, unosi dodatne mogućnosti trajnih blokada i razvodnjava ulogu državnih institucija.

Iz Predsjedništva HDZ-a 1990 ističu kako će inicirati žurno održavanje Hrvatskog foruma političkih stranaka potpisnica Kreševske deklaracije te predstavnika kulturnih, znanstvenih i crkvenih institucija hrvatskoga naroda u BiH.


25.11.2009.
Pincom.info/ Fena