ponedjeljak, studenoga 16, 2009

Hrvatska ljevica brani Hrvate u BiH?

piše: Pejo Gašparević l domaljevac.com

Jesu li ljevičarski čelnici iz Hrvatske odlučili stati u obranu Hrvata u BiH? To nije nepropisno pitanje, nego je potaknuto najnovijim istupima predsjednice Hrvatske narodne stranke (HNS) i kandidatkinjom za predsjednika RH Vesne Pusić i SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića.

Hrvatska jedinica
HRVATSKA LJEVICA BRANI HRVATE U BiHPusić se u vezi preustroja zauzela za „podjelu zemlje (BiH) na, primjerice, pet administrativnih jedinica, dominantno srpsku, koja već postoji, dominantno hrvatsku, koja još ne postoji, dominanto bošnjačku i dvije mješane“. „Tako bi se ispoštovalo zatečeno stanje i sačuvao bi se hrvatski korpus koji je sada ponajviše ugrožen u BiH“, istaknula je Pusić.

Po njenim riječima formiranje dominantno hrvatske administrativne jedinice u BiH „omogućilo bi se i njima (Hrvatima) neki politički pluralizam kojim nikada nisu realno raspolagali“. Ovaj istup Vesne Pusić može se smatrati političkim osvježenjem jer su ljevičari iz Hrvatske do sada imali nimalo lijepu naviku prešućivati neizdrživu neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. Pusić je posve konkretno predložila stvaranje pet administrativnih jedinica od kojih bi jedna bila „dominantno hrvatska“. Nemoguće se prisjetiti da se itko od hrvatskih ljevičarskih čelnika tako otvoreno, bez uvijanja, zauzeo za stvaranje „dominanto hrvatske“ jedinice u BiH.

Naprotiv, iz hrvatskog ljevičarskog političko-medijskog miljea je svako spominjanje Hrvata u BiH redovito proglašavano miješanjem u unutarnje stvari BiH. Slično Vesni Pusić i Ivo Josipović je otvoreno upozorio kako je „Hrvatima najteže u BiH“, te je najavio kako će, bude li izabran za predsjednika, „malo preinačiti politiku prema BiH“ u odnosu na Mesićevu politiku. Josipovićev retorički odmak od Mesićeve politike prema BiH je detalj koji treba čvrsto zapamtiti. Hrvatski ljevičari su se do sada Mesićevog pristupa prema BiH držali ka „pijan plota“ n usuđujući se problematizirati tu politiku koja, ruku na srca, u desetogodišnjem mandatu nije doprinijela popravljanju nezavidne pozicije Hrvata u BiH.

Hrvati neravnopravni
HRVATSKA LJEVICA BRANI HRVATE U BiHČini se kako istupi Vesne Pusić i Ive Josipović sadrže (ne)izravnu poruku i bosanskohercegovačkom ljevičarskom spektru. U memoriji nema eveidentiranog primjera da se netko od političara ljevičara ili intelektualaca iz lijevog bosanskohercegovačkog krajolika odvažio javno reći neporecivu istinu da su Hrvati neravnopravni i zauzeti se za ispravljanje tog golemog nedostatka. Ljevica u BiH, politički oslikana u SDP-u, koja se busa u svoju navodnu multietničnost, uporno šuti i blijedo promatra dramatrično koprcanje jednog naroda (hrvatskog) čijim bi se iščeznućem istodobno istopila i ideja BiH. Neće se pretjerati ako se kaže da ljevica u BiH, okupljena oko SDP-a, nije svjesna implikacija propasti komunizma i raspada bivše Jugoslavije. Neosjetljivost SDP-a BiH na ugroženost ravnopravnosti Hrvata u državi daje povoda zamislima za utemljenje dominanto hrvatske frakcije ili stranke lijevoga usmjerenja. Na taj način bi se i Hrvatima u BiH omogućio, kako reče Pusićka „neki pluralizam“.