nedjelja, ožujka 22, 2009

Croatia Liberatas za ratni zločin sumnjiči i reisa Cerića

MOSTAR - Nevladina organizacija Croatia Libertas je na temelju knjige „Muslimanski logori za Hrvate 1991-1995. godine u Bosni i Hercegovini“, autora Ivice Mlivončića, nadležnom Županijskom tužiteljstvu i Tužiteljstvu BiH u petak 20. ožujka 2009. uputila kaznenu prijavu za ratni zločin protiv 357 osoba, te podneske na ranije prijave zbog novih materijalnih dokaza i iskaza svjedoka.


Među osumnjičenim zbog osnovane sumnje za ratni zločin se nalaze: Selmo Cikotić zapovjednik OG Zapad, Mustafa ef. Cerić, visoki vjerski dužnosnik, Sefer Halilović, Haris Silajdžić, Dževad Mlaćo, dr. Safet Ćibo, Dragan Vikić, Bakir Alispahić, Zulfikar Ališpago, zv Zuka, Nezim ef. Halilović, zv. Muderis, određen broj stranih državljana arapsko-azijskog porijekla i mnogi drugi koji se spominju u iskazima svjedoka i materijalnim dokazima, navodi se u priopćenju Croatia Libertasa.

-Imamo dokaze za postojanje 331 koncentracijskog logora uspostavljenih od strane Armije BiH isključivo za nebošnjake. Na temelju novih iskaza i novih materijalnih dokaza podnijeli smo i podnesak na ranije prijave za koje očekujemo da konačno uđu u fazu istrage, kaže predsjednik NVO Croatia Libertas leo Pločkinić.


Ogorčeni smo, dodaje, dosadašnjim ponašanjem Tužiteljstva i Suda BiH jer se nisu istražili i procesuirali niti jedan zločin počinjen nad Hrvatima ali i ostalim nebošnjacima u BiH, pa smo slobodni zaključiti kako pravosudne institucije BiH nemaju snage da procesuiraju ratne zločine koje su počinili Bošnjaci i Armija BiH.


Pločkinić ističe kako će prijavu proslijediti i Odjelu za ljudska prava UN-a kako bi skrenuli pozornost na probleme pravosuđa BiH koji nisu dobili ni od jedne nevladine organizacije ili udruge građana prolaznu ocjenu za svoj rad.


Croatia Libertas podsjeća kako je ratni zločin kategorija koja ne zastarijeva te kako će se svim zločincima suditi ako ne od BH pravosuđa onda od strane pravosudnih institucija UN-a i ICTY-a.


22.3.2009.
Pincom.info