četvrtak, ožujka 19, 2009

Plakatima pozivaju na rat u BiH

SARAJEVO - Srpski i hrvatski zastupnici šokirani su skandaloznim plakatima koji su lijepljeni u Parlamentarnoj skupštini BiH tijekom rasprave o amandmanu za Brčko distrikt, a kojima se poziva na rat i poručili da se takvo ponašanje mora hitno kazniti.

Iza plakata, kako kažu, stoje samozvane patriotske snage nekih nevladinih organizacija, koje se bore za RBiH.

Ivo Miro Jović, predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Doma naroda parlamenta BiH, ocijenio je kako ratni pokliči iz devedesetih predstavljaju jednonacionalno ludilo i euforičnost, orkestrirane iz određenih političkih centara čiji se rukopis prepoznaje .

- Ovakvu euforičnost nismo sreli ni u Banja Luci, ni u Brčkom, Mostaru, Tuzli, osim na javnoj raspravi u Sarajevu gdje se nije govorilo o amandmanu nego o ratu u BiH, kaže on i dodaje kako je još uznemiren zbog zlokobnih letaka.

- Predstavnik jedne od ratnih udruga agresivno je poručio kako očekuje vrlo skoro rat Hrvata i Bošnjaka. Sa Hrvatima se mora raščistiti - poručio je. Zgrozio sam se i rekao mu kako rata neće biti i ako ga poželi neka mu bude u kući, kazao je Jović.

U jednoj od parola sa letka stoji poziv: Podigni svoj glas dok nije kasno i pridruži nam se i navodi:

Došlo je vrijeme da pređemo sa čitanja prudskih vijesti i ibrećenja na konkretnu akciju u kojoj pozivamo sve patriote BiH, ma gdje bili, da nam se pridruže, da javnim protestom, pisanjem i slanjem pisama spriječimo izdaju i rasprodaju naše domovine, legalizaciju preseljenja srbočetnika iz Hrvatske u BiH, rasprodaju naše imovine... Svi složno ne dozvolimo da Sulejman, Dragan i Milorad bestidnim dogovorom iz Pruda zakucaju zadnji ekser u sanduk BiH .

Na plakatima su potpisani sajtovi plbih.org, bosnjaci.net, armijabih.com, zlatniljiljan.org, bosnaprkosnaodsna.mine.nu, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, prenose Nezavisne novine.

Neke od parola na plakatima poručuju: Četnički fašizam opet raste , "Patriotske snage zovu - Bosna umire", Džamije se opet za Bajram ruše - Hoćemo li to dalje trpjeti?", Dok mi nestajemo, ti samo gledaš , BiH se ponovo dijeli - Tihić nas izdao četnicima , Dodik završava što je Karadžić počeo ...

Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH, smatra kako su plakati sa sadržajem u kojem se poziva na rat klasična zloporaba institucija BiH i kako su pojedinci na arogantan, krajnje neciviliziran, nekulturan i drzak način iskoristili domaćinstvo parlamenta da izazovu nerede.

- U lecima su pozivi i pokliči na rat, ratne parole, slike krvi... Na raspravi je bilo ratnih govora i prijetnji ljudi iz udruženja, koji krajnje drsko žele ostvariti njihov cilj - unitarnu BiH. Oni razgrađuju BiH i tjeraju nas iz BiH, ali nas neće istjerat, kaže on.

On kaže kako su letci uvredljivog sadržaja usmjereni protiv RS s ciljem centralizacije BiH, ukidanja entiteta i reinkarnaciji Republike BiH.

19.3.2009.
Pincom.info