utorak, ožujka 10, 2009

SIPA traži skladišta oružja u Hercegovini

MOSTAR – Državna Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava lokacije na području općina Konjic i Jablanica gdje se prema nekim navodima nalaze depoi skrivenog oružja koje je zaostalo iz rata, potvrđeno nam je iz SIPA-e. Prema njihovim navodima do istrage je došlo jer su u javnosti stalno plasirane informacije koje upozoravaju na postojanje takvih skladišta, te su oni sukladno ovlastima uputili patrole na taj lokalitet.

“Postojanje skladišta oružja još nije utvrđeno i ova akcija se provodi kako bi utvrdili i eventualno otkrili takve navode”, rekla nam je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.

Ogromna količina streljiva
Priča o ogromnim količinama oružja u Federaciji krenula je iz RS-a, a izvori koji su u javnost proslijedili informaciju o oružju i naoružavanju Bošnjaka diljem Bosne, ali i u općinama Konjic i Jablanica, tvrde da poslije rata oružje nije vraćeno u kasarne, nego da su ga sakrili pripadnici AID-a, kao i predstavnici Islamske zajednice. Prema istim obavještajnim izvorima koji su plasirali informacije o oružju u javnost na području Hercegovine nalaze se četiri depoa oružja i to u selima Raotići i Višnjevica Gornja, kod Buturović polja, u mjestu Poljana i Vučija jazbina na planini Prenj, te na području istočnog Mostara. U skladištima se prema tim izvorima nalazi lako i srednje pješadijsko naoružanje, pet tisuća komada fugas mina 120 mm, te strijela 2M, stingeri, razne mine, određen broj minobacača.

FUP nema informacije
U sigurnosnim krugovima navode i da postoje informacije da se 2000 mina, za kojima se još traga, nalazi u atomskim skloništima na području istočnog Mostara, te da se u blizini istog nalaze druga skladišta s nekoliko stotina kilograma baruta i eksploziva.
U prijašnjim razgovorima pripadnici Federalne uprave policije kazali su nam da oni nemaju saznanja o bilo kakvim skladištima oružja na području Hercegovine, ali i da ako bude osnove za istragu ne isključuju svoje djelovanje.

Piše: Vanja Bjelica/ dnevni-list.ba